Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για την νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς τον ΣΕΒ

Συμφωνία για την νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς τον ΣΕΒ

Επιτεύχθηκε στο παρά πέντε συμφωνία για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία όμως λείπει η υπογραφή του ΣΕΒ, ο οποίος αντιπρότεινε «Πρωτόκολλο Συμφωνίας», επιλογή για την οποία επικρίθηκε εντόνως. Η νέα σύμβαση, που τελικώς υπογράφηκε από ΓΣΕΕ και ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, έχει διάρκεια έως το τέλος 2013 και προβλέπει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και άλλων θεσμικών ρυθμίσεων. Δεν προβλέπει όμως τίποτα για βασικά μισθολογικά θέματα, κάτι που υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί ως αποδοχή του νέου δυσμενούς καθεστώτος στα εργασιακά.

Επιτεύχθηκε στο παρά πέντε συμφωνία για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία όμως λείπει η υπογραφή του ΣΕΒ.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων ήταν καταιγιστικές και απρόβλεπτες με τον ΣΕΒ να αρνείται να υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, προτείνοντας αντ’ αυτής ««Πρωτόκολλο Συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών», επιλογή για την οποία επικρίθηκε εντόνως.

Η νέα ΕΓΣΕΕ, που τελικώς υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ και από (την πλευρά των εργοδοτών) ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, έχει διάρκεια έως το τέλος του έτους και προβλέπει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και άλλων θεσμικών ρυθμίσεων.

Δεν προβλέπει όμως τίποτα για βασικά μισθολογικά θέματα, κάτι που υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί ως αποδοχή από τους κοινωνικούς εταίρους και άρα παγίωση του νέου δυσμενούς καθεστώτος στα εργασιακά με τον ορισμό του κατώτατου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους.

«Παραμένει ζωντανός ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η ΓΣΕΕ μετά την υπογραφή της σύμβασης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πανηγυρίζουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά δε την απουσία προβλέψεων για τον κατώτατο μισθό, το κρισιμότερο αντικείμενο των μέχρι σήμερα συλλογικών συμβάσεων, το Συνδικάτο τονίζει ότι: «η εργατική τάξη της χώρας μας κατέκτησε και το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012».

Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να χαιρετίζει τη συμφωνία και να μιλά για «θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή» και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να μιλούν για αναμφισβήτητα θετικό γεγονός και να εξαπολύουν βολές κατά του ΣΕΒ.

Οι προβλέψεις της νέας ΕΓΣΣΕ

Η νέα σύμβαση λήγει στις 31/12/2013 και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ώστε να καλύπτεται το χρονικό διάστημα που ίσχυε η μετενέργεια της προηγούμενης.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη -εάν το επιθυμούν- να παρατείνουν την ισχύ της για ένα έτος, χωρίς να απαιτείται νέα διαπραγμάτευση.

Οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν στη διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%) και των θεσμικών ρυθμίσεων που περιλάμβαναν οι προηγούμενες συμβάσεις (άδειες μητρότητας, λοχείας κ.τλ.).

Στην τελική συμφωνία δεν περιλαμβάνεται κανένα άλλο μισθολογικό θέμα.

Όπως προαναφέρθηκε η νέα ΕΓΣΣΕ υπογράφεται από τη ΓΣΕΕ, τους ξενοδόχους (ΣΕΤΕ), τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ).

Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεται ο άμεσος κίνδυνος μείωσης μισθών για όσους αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ ή 45 κλαδικές συμβάσεις, η τρίμηνη μετενέργεια των οποίων λήγει σήμερα.

Στις παραπάνω εργοδοτικές οργανώσεις απασχολείται περί το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Για παρωδία σύμβασης μιλά ο ΣΕΒ

Βασική θέση του ΣΕΒ είναι ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

Χαρακτηρίζοντας τη νέα σύμβαση μιλά για «αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους».

«Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σε αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει» τονίζει ακόμη.

Υπερασπιζόμενος περαιτέρω τη στάση του, τονίζει ότι στο «Πρωτόκολλο» που πρότεινε θα υπήρχε ενσωματωμένο και το επίδομα γάμου.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων είχαν διακοπεί προσωρινά, καθώς ο ΣΕΒ ήθελε να μην υπάρχει γραπτώς στην ΕΓΣΣΕ το επίδομα 10%.

Βολές κατά του ΣΕΒ από τους εταίρους

Σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν τη νέα σύμβαση υποστήριξαν ότι με την εξέλιξη αυτή παραμένει «ανοιχτός» ο διάλογος και «ζωντανές» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατηγόρησαν τον ΣΕΒ ότι με τη στάση που κράτησε «απεμπόλησε» τον ηγετικό του ρόλο.

«Παραμένει ζωντανός ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η ΓΣΕΕ μετά την υπογραφή της σύμβασης.

«Δεν πανηγυρίζουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απλά διασώθηκε, περνώντας «δια πυρός και σιδήρου», ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απετράπη ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη πληγέντα δικαιώματα των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε η ισχύς και το ποσοστό του επιδόματος γάμου και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διατηρούν ακέραιες – ανέπαφες τις εν ισχύ θεσμικές μέριμνες και κατακτήσεις όλων των προηγούμενων Εθνικών Συμβάσεων» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την άρνηση του ΣΕΒ, αλλά και τις απουσίες συνδικαλιστικών παρατάξεων από τη διαπραγμάτευση λέει:

«Από το κείμενο της σύμβασης απουσιάζει η υπογραφή εκείνων που δεν επιθυμούν να υπάρχει ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων».

Η ΓΣΕΕ «μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας».

Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, α’ αντιπρόεδρος, και Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας, ανέφεραν στις δηλώσεις τους ότι είναι αναγκαίο να τεθεί ένα όριο στις μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε «κοινωνικό αυτοματισμό».

Υποστήριξαν δε ότι αν δεν υπήρχε η σημερινή συμφωνία, το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα έπεφτε στα 586 ευρώ και αυτό σε μια εσωστρεφή οικονομία σαν την ελληνική θα οδηγούσε σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανεργίας και σε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υποστήριξε ότι η αγορά δεν έχει ανάγκη μεγαλύτερης μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν συναινετικές διαδικασίες και συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τόνισε ότι ο κλάδος του τουρισμού -που εκπροσωπεί- μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα.

«Η υπογραφή σύμβασης σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις για τους εργαζόμενους», ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κροκίδης και υποστήριξε ότι η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, τον απομονώνει από τους κοινωνικούς εταίρους.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι αποκτούν θεσμικό δίχτυ προστασίας», υποστήριξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και προσέθεσε ότι «όλες οι θεσμικές προβλέψεις των προηγούμενων εθνικών συλλογικών συμβάσεων, όπως οι εκπαιδευτικές άδειες, οι άδειες τοκετού και λοχείας, εξακολουθούν να ισχύουν».

«Το αποτέλεσμα είναι προϊόν ανάγκης» τόνισε, προσθέτοντας «η ΓΣΕΕ προσπάθησε και σε αυτή τη σύμβαση να σώσει μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των μνημονιακών πολιτικών ότι μπορεί. Πρέπει να ξέρετε ότι αύριο το πρωί αν δεν υπεγράφετο η Σύμβαση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχαναν ένα επιπλέον 10% από την αμοιβή τους. Ίσως να μην είναι κατόρθωμα ότι διεσώθη, αλλά είναι κάτι. Εμείς δεν επενδύουμε στη φτώχεια και στην καταστροφή, δεν επενδύουμε στα προβλήματα, αλλά στην επίλυση των προβλημάτων».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «η σύμβαση αυτή όσον αφορά στο επίδομα γάμου δεν αφορά μόνο στα μέλη. Γιατί ότι αναφέρεται στην Εθνική πλέον Σύμβαση είναι ισχυρή βούληση των μερών να διατηρηθεί ισχύοντος του ν.1766/1988, όπου εκεί το ανάλογο άρθρο που θέσπισε το επίδομα γάμου με εθνική σύμβαση έχει αντιγραφεί η εθνική σύμβαση λέξη προς λέξη στο νόμο».

Εκτίμησε, επίσης, ότι η πρόταση του ΣΕΒ για πρωτόκολλο συνεργασίας δεν έχει σχέση με τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σημείωσε τις απουσίες «όχι μόνο του ΣΕΒ, αλλά και ορισμένων παρατάξεων, από τον κοινωνικό διάλογο».

«Την τελευταία μέρα της λήξης της μετενέργειας καταφέραμε το ελάχιστο, να τη διατηρήσουμε ζωντανή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από τη ΓΣΕΕ, είναι ιδιαίτερης σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους της χώρας στις δοσμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος.

Η Σύμβαση αυτή έχει πολιτική και συνδικαλιστική αξία και δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τη διάρκεια ή το περιεχόμενό της, αλλά από τη σημασία που έχει η υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων, της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος και της ελπίδας για ενωτική συλλογική δράση που παραμένει ζωντανή για τους εργαζόμενους, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ.

«Όσοι δε συμμετείχαν ή κρίνουν με κοντόφθαλμη και μικρόψυχη λογική τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ, θα κριθούν στο μέλλον από την ιστορία του εργατικού κινήματος που δεν ανήκει σε παρατάξεις, αλλά στους ανώνυμους εργαζόμενους της εργατοϋπαλληλικής τάξης», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κουκος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024