Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Διατηρήσαμε ανέπαφο το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης» λέει η ΟΤΟΕ

«Διατηρήσαμε ανέπαφο το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης» λέει η ΟΤΟΕ

Στην θεσμική σημασία της υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, δεδομένης της συγκυρίας, εστιάζει η ΟΤΟΕ μετά τη συμφωνία με τους τραπεζίτες. Η ΟΤΟΕ «διατήρησε ανέπαφο το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης, με κεντρικό θέμα την προστασία της εργασίας, και υπερασπίστηκε αποτελεσματικά την υπόσταση και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος», αναφέρει. Για το περιεχόμενο της σύμβασης με μείωση μισθών 6% και άλλες παραχωρήσεις, σχολιάζει με νόημα ότι είναι προσαρμοσμένο «στις απαιτήσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα των καιρών».

Στην θεσμική σημασία της υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, δεδομένης της συγκυρίας, εστιάζει η ΟΤΟΕ μετά τη συμφωνία με τους τραπεζίτες.

«Με μια συμφωνία ιστορικής σημασίας, η ΟΤΟΕ διατήρησε ανέπαφο το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης, με κεντρικό θέμα την προστασία της εργασίας και υπερασπίστηκε αποτελεσματικά την υπόσταση και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Αναγνωρίζοντας βέβαια ότι η νέα σύμβαση με τις μειώσεις μισθών κατά 6% και άλλες παραχωρήσεις δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, επισημαίνει ότι εν τούτοις παρέχει ασφάλεια στους εργαζομένους για τη διατήρηση της εργασίας τους.

«Είναι περιεχόμενο προσαρμογών στις απαιτήσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα των καιρών» τονίζει, «αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο ελπίδας αισιοδοξίας και ανάσας του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ για δυόμιση ολόκληρα χρόνια».

Τι προβλέπει η νέα σύμβαση

Συγκεκριμένα η συμφωνία ΟΤΟΕ – Τραπεζών για την Κλαδική Σύμβαση συνοψίζεται, αναφέρει η Ομοσπονδία, στα εξής σημεία:

1. Διασφαλίζεται η εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των Τραπεζών για όλη τη διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης.

2. Επαναπροσδιορίζονται τα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου μειούμενα κατά 6%.

3. Αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος ισολογισμού.

4. Ρυθμίζεται η λειτουργία ορισμένων Κεντρικών Υπηρεσιών σε τρεις βάρδιες από τις 8.45 έως τις 19.00, με εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στη δεύτερη και την τρίτη βάρδια, με διατήρηση του σημερινού νόμιμου συνολικού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ο οποίος μειώνεται κατά 1 ώρα όταν ο χρόνος ολοκλήρωσής της τρίτης βάρδιας είναι η 19.00 ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη συμμετοχή των εργαζομένων.

5. Επαναρυθμίζονται τα Στεγαστικά Δάνεια που χορηγούνται στους εργαζόμενους με την Κλαδική Σ.Σ.Ε. του 1984, ώστε να διευκολύνεται η αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες – εργαζόμενους των Τραπεζών.

6. Η διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης είναι 2,5 ετών, δηλαδή αρχίζει από 1 Ιουλίου 2013 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

7. Όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν τροποποιούνται με την παρούσα Κλαδική Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ – Τραπεζών διατηρούνται και εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν με την ακροτελεύτια διάταξη της Σύμβασης.

Παραχωρήσεις, αλλά και ελπίδα….

«Το περιεχόμενο αυτής της Κλαδικής Σύμβασης που είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων δύο και πλέον μηνών δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο άλλων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων του παρελθόντος», αναγνωρίζει η ΟΤΟΕ και προσθέτει:

«Είναι περιεχόμενο μειώσεων στις μισθολογικές αποδοχές αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο παροχών ασφάλειας στους εργαζόμενους.

» Είναι περιεχόμενο αναγκαίων ρυθμίσεων της λειτουργίας κεντρικών υπηρεσιών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο διευκόλυνσης των εργαζομένων και αυτοπεποίθησης για τη διατήρηση της εργασίας τους.

» Είναι περιεχόμενο προσαρμογών στις απαιτήσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα των καιρών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο ελπίδας αισιοδοξίας και ανάσας του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ για δυόμιση ολόκληρα χρόνια».

«…Και όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς την καταστροφική λαίλαπα των μνημονίων που ισοπέδωσε κυριολεκτικά τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα και το πλέγμα προστασίας της εργατικής νομοθεσίας, που οικοδομήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετίες ολόκληρες» προσθέτει η Ομοσπονδία.

«Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία της ΟΤΟΕ με τις Τράπεζες που ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών και επικυρώθηκε λίγες ώρες μετά με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΟΤΟΕ και τον κλάδο των Τραπεζοϋπαλλήλων» καταλήγει η ΟΤΟΕ.

Τη προσεχή Δευτέρα, 13/5/2013, θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προκειμένου να αποφασίσει την οριστική επικύρωση και αμέσως μετά (την επόμενη ημέρα) την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024