Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπό καναδικό έλεγχο περνά το 26,7% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Υπό καναδικό έλεγχο περνά το 26,7% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Την πώληση της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων AirPort GmbH στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board έναντι 1,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική Hochtief. Η Hochtief ελέγχει και ποσοστό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο -εν μέρει- περνά πλέον υπό καναδικό έλεγχο. Δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, σχολίασε για την πώληση ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Στην πώληση της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων AirPort GmbH στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board έναντι 1,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε να προχωρήσει η γερμανική Hochtief.

Η Hochtief AirPort GmbH ελέγχει το 40% περίπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Η Hochtief δεν αποχωρεί πλήρως από το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς διατήρησε εκτός συμφωνίας την HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. KGaA (στην οποία συμμετέχουν επίσης καναδικά και αυστραλιανά επενδυτικά ταμεία), μέσω της οποίας ελέγχει μερίδιο 13,3%.

Έτσι, η πώληση αφορά μόνο την HOCHTIEF AirPort GmbH, που διατηρεί μερίδιο 26,6% στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η εταιρεία πώλησε όλες τις μετοχές της μονάδας στην PSP Investments του Καναδά, έναντι 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συμμετοχές μειοψηφίας.

Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αερολιμένες σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ και Τίρανα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, από τα αεροδρόμια αυτά μετακινούνται ετησίως περί τους 95 εκατομμύρια επιβάτες.

Το 2012, η προσπάθεια της να πωλήσει τη μονάδα αεροδορμίων δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Hochtief ζητούσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Η μετοχική σύνθεση του ΔΑΑ είναι η εξής:

1) ΤΑΙΠΕΔ – 30%
2) HOCHTIEF AirPort GmbH – 26,66668%
3) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – 25%
4) HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. – 13,33334%
5) Οικογένεια Κοπελούζου – 5% περίπου

Σχολιάζοντας την πώληση του μεριδίου της Hochtief στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είπε πως ένας αξιόπιστος επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει μεταξύ άλλων και στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

«Είναι θετικό, δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει και στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024