Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος ύφεσης το 2013 με εκρηκτική ανεργία προβλέπει η Κομισιόν

Τέλος ύφεσης το 2013 με εκρηκτική ανεργία προβλέπει η Κομισιόν

Πιο αισιόδοξες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, προβλέποντας ότι το 2013 τελειώνει η ύφεση. Μιλά για συρρίκνωση 4,2% του ΑΕΠ το 2013, έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,4%, και ανάκαμψη 0,6% το 2014. Μαύρες παραμένουν οι προβλέψεις για την ανεργία, 27% φέτος και 26% το 2014, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι άνεργη. Στοιχείο που τρομάζει και θέτει υπό αμφισβήτηση τις βελτιωμένες εκτιμήσεις είναι η επιδείνωση των προβλέψεων για το σύνολο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Βουτιά στην ύφεση για την Κύπρο.

Πιο αισιόδοξες είναι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, προβλέποντας ότι το 2013 τελειώνει η ύφεση. Ειδικότερα, μιλά για ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2013, έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,4%, και ανάκαμψη 0,6% το 2014.

Ωστόσο, μαύρες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την ανεργία (27% φέτος και 26% το 2014), επιβεβαιώνοντας ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι άνεργη.

Στοιχείο που επίσης τρομάζει και θέτει υπό αμφισβήτηση την επαλήθευση των βελτιωμένων εκτιμήσεων είναι η αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για το σύνολο της ευρωζώνης και της ΕΕ των 27.

Παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής ο Όλι Ρεν είπε ότι για το σύνολο της Ευρωζώνης η ύφεση θα κινηθεί στο 0,4% έναντι 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Στο «κλαμπ» της ύφεσης μπαίνει και η Γαλλία.

Για την ύφεση στην Ελλάδα η Κομισιόν υπολογίζει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,4%. Το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ το 2013 και και 2,6% το 2014 (προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν για 4,6% και 3,5% αντίστοιχα).

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 156,9% το 2012 θα αυξηθεί στο 175,2% το 2013 (175,6% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου) και στο 175% το 2014 (175,2% ανέφεραν οι εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου). Έκτοτε, αναφέρεται θα ακολουθήσει επιταχυνόμενο ρυθμό αποκλιμάκωσης.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο έλλειμμα, όμως, ο αντίκτυπος στο δημόσιο χρέος θα είναι οριακός, καθώς έχουν ήδη υπολογιστεί τα ποσά για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Θετική εξέλιξη, είναι σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ο οποίος από 1% το 2012 θα εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό τόσο το 2013 (-0,8%) όσο και το 2014 (-0,4%).


Είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για Ελλάδα;

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα με τίτλο «Συρρίκνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με ανάκαμψη της εμπιστοσύνης» και υπότιτλο «Θα είναι το 2013 η τελευταία χρονιά της ύφεσης;», η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα εισήλθε στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης το 2013, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους, χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της ρευστότητας.

Αν και τα δεδομένα είναι ακόμα εν γένει αρνητικά, όπως αναφέρει, ορισμένοι «πρόδρομοι» δείκτες συνεχίζουν να βελτιώνονται στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά την ύφεση, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται, κυρίως, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στην υψηλή αξιοπιστία των πρόσφατων μέτρων που νομοθετήθηκαν και ενισχύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, στην «ισχυρή» βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην επιστροφή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που δόθηκαν στη χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης, βελτίωσαν τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και οι περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ασκώντας πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να έχουν «μειωμένες επιδόσεις», βραχυπρόθεσμα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, που αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά και η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για μεγάλα προγράμματα αναμένεται να μετριάσουν τους περιορισμούς στη ρευστότητα.

Εξάλλου, όπως τονίζει, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνολική σταθεροποίηση της οικονομίας θέτουν τις προϋποθέσεις για επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Βάσει των δεδομένων αυτών βλέπει ότι η εσωτερική ζήτηση αναμένεται πως θα ανακάμψει και πάλι το 2014 και την ίδια χρονιά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει το 0,6% του ΑΕΠ.

Με εκρηκτική, όμως, ανεργία

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή τονίζει ότι αυξήθηκε απότομα φτάνοντας το 24,3% το 2012 και εκτιμά πως θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στο 27% το 2013, καθώς η πτώση της συνολικής ζήτησης ακυρώνει τις μειώσεις στο κόστος εργασίας.

Πάντως επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Επομένως, λέει, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014 καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Ωστόσο η προηγούμενη πρόβλεψή της μιλούσε για ποσοστό ανεργίας 25,7% το 2014.

Παράλληλα αναμένεται ενίσχυση των εξαγωγών το 2013.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία, η Επιτροπή επισημαίνει πως η κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Όπως σημειώνεται με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2012, «η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο έλλειμμα, όμως, ο αντίκτυπος στο δημόσιο χρέος θα είναι οριακός, καθώς έχουν ήδη υπολογιστεί τα ποσά για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2014 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων σταθεροποίησης τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται μεν να αυξηθεί το 2013, αλλά από το 2014 και μετά προβλέπεται μείωση με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χάρη στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στοιχείων και χάρη στην επιστροφής της ανάπτυξης.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο της Επιτροπής. Η έκθεση επισημαίνει ότι αν υπάρξει ταχύτερη ανάκτηση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της ρευστότητας «μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη από την προβλεπόμενη».

Στον αντίποδα, αν υπάρξουν αποκλίσεις από την εφαρμογή του προγράμματος η εμπιστοσύνη θα υπονομευθεί. Επιπλέον ρίσκο είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια, τα οποία τώρα εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλά, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024