Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έκλεισε η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, στα 652 εκατ. ευρώ η προσφορά

Έκλεισε η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, στα 652 εκατ. ευρώ η προσφορά

Αποδεκτή έγινε η βελτιωμένη προσφορά, ύψους 652 εκατ. ευρώ, της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ και η συμφωνία για την πώληση του 33% του Οργανισμού έκλεισε. Το συνολικό τίμημα (μαζί με τα μερίσματα χρήσης 2012) ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ, λέει το ΤΑΙΠΕΔ και μιλά για υποδειγματικό διαγωνισμό. Η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, λέει ο Γ.Στουρνάρας, εστιάζοντας στα «πολλαπλά οφέλη» για το Δημόσιο και τονίζοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα.

Αποδεκτή έγινε η βελτιωμένη προσφορά, ύψους 652 εκατ. ευρώ, της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ, και η συμφωνία για την πώληση του 33% του Οργανισμού «έκλεισε».

Το συνολικό τίμημα (μαζί με τα μερίσματα χρήσης 2012) ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ, λέει το ΤΑΙΠΕΔ και μιλά για «καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό», από τον οποίο κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.

Για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στα πολλαπλά οφέλη που θα υπάρξουν για το Δημόσιο.

Αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

«Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια.

» Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκατ. ευρώ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκατ. ευρώ.

» Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκατ. ευρώ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

» Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

» Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

» Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.

» Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές».

«Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους» καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου.

Η δήλωση του Γ.Στουρνάρα

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.»

» Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.

» Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Έντονη κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Για διαγωνισμό παρωδία και εξευτελιστική προσφορά, που συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για παραλήρημα και αναρωτιέται «ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;».

«Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους έλληνες πολίτες.»

» Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε ‘ημέτερους’».

«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«H ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους».

Σε σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου επισημαίνει «αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα.»

»Όμως το ερώτημα παραμένει: γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά αποκρατικοποίηση; ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;»

Το ΚΚΕ με σχόλιό του, καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων δημοσίων οργανισμών από τη συγκυβέρνηση και ταυτόχρονα καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους οργανισμούς να αντιταχθούν δυναμικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024