Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άνεργη η ανάκαμψη, ενώ η αγορά εργασίας επέστρεψε στον 19ο αιώνα λέει ο Σ.Ρομπόλης

Άνεργη η ανάκαμψη, ενώ η αγορά εργασίας επέστρεψε στον 19ο αιώνα λέει ο Σ.Ρομπόλης

Συνέντευξη Σ.Ρομπόλη στην Αργυρώ Π. Τσατσούλη Αντίθετα στο αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, τονίζετε ότι η όποια ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι άνεργη… Μετά το 2015, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ασθενής και άνεργη δεδομένου ότι για να δημιουργούνται 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας το χρόνο θα απαιτείται ετήσια αύξηση […]

Συνέντευξη Σ.Ρομπόλη στην Αργυρώ Π. Τσατσούλη

Αντίθετα στο αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, τονίζετε ότι η όποια ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι άνεργη…

Μετά το 2015, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ασθενής και άνεργη δεδομένου ότι για να δημιουργούνται 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας το χρόνο θα απαιτείται ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% – 4%.

Η εξέλιξη αυτή θα στερείται δυναμικής απορρόφησης του αποθέματος της ανεργίας που έχει συσσωρεύσει η παρατεταμένη ύφεση 2009-2015.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μια δυναμικότερη απορρόφηση του αποθέματος ανεργίας απαιτεί ένα επενδυτικό σοκ, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου η ελληνική αγορά εργασίας μου είχατε πει ότι γύρισε 20 χρόνια πίσω. Τώρα που βρίσκεται;

Πλέον μιλάμε για επιστροφή σε συνθήκες του 19ου αιώνα. Οι παρεμβάσεις για την εξατομίκευση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων εργασίας, σε συνδυασμό με τη νομοθετική μείωση του κατώτατου μισθού και τη διεύρυνση της ευελιξίας της εργασίας, απελευθερώνουν την εργασία και την οδηγούν σε συνθήκες πλήρους εξάρτησης από το κράτος και τους εργοδότες, όπως ακριβώς συνέβαινε κατά τον 19ο αιώνα.

Η βιομηχανική επανάσταση αυτό που προσέφερε σε σχέση με την περίοδο της φεουδαρχίας ήταν η εννοιολόγηση της εργασίας ως βασικής παραγωγικής δύναμης με δικαιώματα και υποχρεώσεις, η συλλογικοποίηση της δράσης των εργαζομένων και η θεσμοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δημιουργούνται φορείς (συνδικάτα) και θεσμοί διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών συνομιλητών (συλλογικές συμβάσεις εργασίας) για την ανεξάρτητη από το κράτος διαμόρφωση των αμοιβών, των όρων και των συνθηκών εργασίας, παράλληλα με τη δημιουργία μηχανισμών και την ανάληψη πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος (φορολογικό σύστημα, κράτος πρόνοιας) από το κράτος.

Επειδή η αρχική κατανομή των πόρων ήταν πάντα υπέρ του εργοδότη, μέσω της φορολογίας επιδιώχθηκε να αμβλυνθεί η αρχική ανισοκατανομή του εισοδήματος σε χρήμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, και μέσα από το κοινωνικό κράτος να αμβλυνθεί η αρχική ανισοκατανομή του εισοδήματος σε είδος.

Σήμερα όμως η στρατηγική επιλογή της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων συνίσταται στην εννοιολόγηση της εργασίας όχι ως βασικής παραγωγικής δύναμης, αλλά ως επαγγελματικής δραστηριότητας με υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα, στην πλήρη απορρύθμιση και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με αποτέλεσμα την σοβαρή αποδυνάμωση των αναδιανεμητικών θεσμών και λειτουργιών της ελληνικής οικονομίας.

Επέλαση, λοιπόν, των ευέλικτων -κυρίως σε δικαιώματα- μορφών απασχόλησης εκτοπίζοντας την πλήρη απασχόληση;

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτιμάται ότι πλέον διαμορφώνονται σε ποσοστό γύρω στο 35%, δηλαδή 1 στους 3 είναι ευέλικτης απασχόλησης, ενώ 4 στους 10 εκτιμάται ότι εντάσσονται στην αδήλωτη-ανασφάλιστη εργασία ή μερική ανασφάλιστη εργασία, δηλαδή να δουλεύει 25 ημέρες και να ασφαλίζεται για 10.

Ειδικότερα, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία υπολογίζουμε ότι κυμαίνεται στο 35%-40% και σε απόλυτους αριθμούς γύρω στους 550.000 εργαζομένους. Αυτό πέραν των τεράστιων κοινωνικών επιπτώσεων, σημαίνει και ότι το κράτος χάνει ετησίως 3 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος και τα ασφαλιστικά ταμεία 350 εκατ. από εισφορές.

Σε ότι αφορά την πλήρη απασχόληση, πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να φαίνεται ότι εργάζεται σε πλήρη απασχόληση και να ανήκει στην κατηγορία των εργαζομένων που έχουν να πληρωθούν 6 μήνες. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων αυξάνεται ραγδαία.

Η ευελιξία αυτή τι συνεπάγεται σε όρους αγοραστικής δύναμης, μείωσης μισθών…

Η μείωση των μισθών έχει φτάσει στο 40%, κυρίως μέσω της επικράτησης των ατομικών συμβάσεων και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ αν υπολογίσουμε και την αύξηση της φορολογίας ξεπερνά το 50%.

Η αγοραστική δύναμη, βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ’80, ενώ η αγοραστική δύναμη του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ έχει επιστρέψει στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Εάν δε συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πάμε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Αυτό σημαίνει ότι από το 1970 έως το 2010, 40 χρόνια δηλαδή, οι εργαζόμενοι προσέφεραν στην ελληνική οικονομία χωρίς κανένα όφελος στο σημερινό βιοτικό τους επίπεδο.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Σάββα Ρομπόλη σε ενότητες:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024