Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και στα ημιτελή ακίνητα θα επιβληθεί το μειωμένο χαράτσι κατά 15%

Και στα ημιτελή ακίνητα θα επιβληθεί το μειωμένο χαράτσι κατά 15%

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η καταβολή του μειωμένου κατά 15% χαρατσιού στα ακίνητα, που πλέον ονομάζεται Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι το Φεβρυάριο του 2014 σε πέντε ισόποσες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα επιβληθεί και στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν αποπερατωθεί.

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η καταβολή του μειωμένου κατά 15% χαρατσιού στα ακίνητα, που πλέον ονομάζεται Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).

Η προηγούμενη ονομασία ήταν Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι το Φεβρυάριο του 2014 σε πέντε ισόποσες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα επιβληθεί και στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν αποπερατωθεί.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε το βράδυ της Πέμπτης «ότι ουδείς νέος φόρος επιβάλλεται», μετά τα δημοσιεύματα ότι θα επιβαρυνθούν φορολογικά και οι υπό ανέγερση οικοδομές.

Όπως είπε, το ΕΕΤΗΔΕ, επιβαλλόταν και στις υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούνταν και εφαρμοζόταν από τη ΔΕΗ με διοικητικές λύσεις. Αυτό που άλλαξε στο πολυνομοσχέδιο είναι η ρητή αποτύπωσή του στον νόμο, σημείωσε.

Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα αφορά στις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες ακινήτων.

Οι πολίτες έχουν το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου να διορθώσουν λάθη σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την επιφάνεια, την τιμή ζώνη και την «ηλικία» του ακινήτου.

Οι διορθώσεις στοιχείων θα γίνονται στον αρμόδιο δήμο με την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, τα στοιχεία που έχυν ήδη δηλωθεί θα θεωρούνται ακριβή.

Πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ανάπηροι, οι οποίοι κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ με μειωμένο συντελεστή (0,5), θα πληρώνουν και το νέο χαράτσι (ΕΕΤΑ) με τον ίδιο μειωμένο συντελεστή.

Δεν πληρώνουν φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού, καθώς και όσοι είναι άνεργοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ.

Από το ΕΕΤΑ θα εξακολουθήσουν να απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα διατηρητέα ακίνητα, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και τα ακίνητα που αφορούν γεωργική ή βιομηχανική χρήση.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους αναπροσαρμόζονται με τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στον οποίον ανήκουν, ενώ φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για υπολογισμό των ακινήτων που δεν έχουν οικιακή χρήση, με μειωμένους συντελεστές 30% και 60%, για το εμβαδόν τους που υπερβαίνει τα 1.000 και τα 2.000 τ.μ. αντίστοιχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024