Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από την αρχή η συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Από την αρχή η συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Από μηδενική βάση άρχισε και πάλι η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ώστε άμεσα να καταλήξουν σε ένα τελικό σχέδιο, που θα πρέπει να το εγκρίνει η τρόικα για να προχωρήσει η αλλαγή στην εν λόγω φορολογία. Μεταξύ άλλων, αγκάθι αποτελεί η πλήρης καταγραφή των αγροτεμαχίων και όπως όλα δείχνουν οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να τα δηλώσουν με διορθωτική δήλωση Ε9.

Από μηδενική βάση ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ώστε άμεσα να καταλήξουν σε ένα τελικό σχέδιο, που θα πρέπει να το εγκρίνει η τρόικα για να προχωρήσει η αλλαγή στην εν λόγω φορολογία.

Η διακομματική επιτροπή που συναντήθηκε τη Δευτέρα και αναμένεται να ξαναβρεθεί τη Μεγάλη Τρίτη, έβαλε στο τραπέζι της διαβούλευσης όλες τις προτάσεις που είχαν συζητηθεί το περασμένο διάστημα, τις ενστάσεις τις τρόικας, καθώς και τις επιλογές που υπάρχουν στο θέμα του αφορολογήτου, της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, των κλιμάκων φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας για να υπολογίσουν τα δημοσιονομικά κόστη κατά περίπτωση και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Όπως αναφέρει στο Βήμα αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση γίνεται από μηδενική βάση, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι περιπτώσεις και τα πιθανά μέτρα εφόσον διαπιστωθεί ότι από κάπου χάνονται έσοδα.
Πάντως, το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ, εφόσον υιοθετηθεί, έχει πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα που προσδοκά κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών από την εν λόγω φορολογία και διαμορφώνονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Εκτάκτως για εφέτος έχουν υπολογιστεί έσοδα περίπου 3,2 δισ. ευρώ γιατί πρόκειται να εισπραχθούν φόροι παρελθόντων ετών (ΦΑΠ 2010, 2011, 2012 κτλ.)

Αγκάθι αποτελεί η πλήρης καταγραφή των αγροτεμαχίων αφού από τη συγκεκριμένη πηγή ακινήτων το κράτος προσδοκά να εισπράξει περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Πάντως, το βέβαιο είναι ότι ίσως και μέσα στο προσεχές καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην διόρθωσή ή προσθήκη αγροτεμαχίων που λείπουν από το έντυπο Ε9 που είχε συμπληρωθεί αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια.
Για το χαράτσι των ακινήτων του 2013, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Θα είναι η τελευταία μεταβατική διάταξη. Θα έχει 15% χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Θα είναι δηλαδή μειωμένο, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Από του χρόνου θα έχουμε ένα νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πολιτική μας από εδώ και στο εξής είναι να προσπαθήσουμε να μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές και να επεκτείνουμε τη φορολογική βάση όσο το δυνατόν δικαιότερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024