Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιπλέον στήριξη από ΕΕ αναζητεί ο Ν.Αναστασιάδης

Επιπλέον στήριξη από ΕΕ αναζητεί ο Ν.Αναστασιάδης

Επιστολές προς τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα απευθύνει σήμερα ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για να επισημάνει την ανάγκη παραχώρησης επιπλέον βοήθειας λόγω των κρίσιμων στιγμών που ζει η χώρα, κυρίως μέσω εμπροσθοβαρούς καταβολής διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ. Επίσης, θα στείλει επιστολή προς Ντράγκι, για το θέμα του κεντρικού τραπεζίτη Π.Δημητριάδη. Επιτεύχθηκε στο Eurogroup, που συνεχίζει τη συνεδρίαση, η πολιτική συμφωνία για την έγκριση του κυπριακού μνημονίου.

Επιστολές προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα απευθύνει σήμερα, Παρασκευή, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για να επισημάνει την ανάγκη παραχώρησης επιπλέον βοήθειας λόγω των κρίσιμων στιγμών που ζει η χώρα.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν την πολιτική έγκριση για τα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια ή αιτήματα για αύξηση του ποσού.

Μετά τη δήλωση Αναστασιάδη ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν έχει ζητήσει πρόσθετη μνημονιακή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παραχώρηση περισσότερων χρημάτων από τα διαθρωτικά ταμεία για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Ανάλογες διευκρινίσεις έδωσε και ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε περισσότερα χρήματα υπό τη μορφή έκτακτων δανείων, αλλά εξετάζει να υποβάλει αίτημα για την εμπροσθοβαρή καταβολή διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Επικοινωνία με τον Ρεν

Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Οικονομική Υποθέσεων Όλι Ρεν εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η επικοινωνία αφορούσε κατά κύριο λόγο τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε πως οι επιστολές προς τους κκ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου με την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνά η Κύπρος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των μέτρων που της επιβλήθηκαν.

«Σήμερα θα απευθύνω επιστολές και προς τον κ. Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όπως βεβαίως θα απαντήσω και στην επιστολή του κ. Ντράγκι» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης

Η επιστολή του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τον κ. Αναστασιάδη και ταυτόχρονα προς τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου προειδοποιούσε εναντίον διεξαγωγής έρευνας σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με την κατηγορία ότι παραπληροφόρησε ή έδωσε ελλιπή πληροφόρηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τους καταθέτες που φυγάδευσαν κεφάλαια πριν από την επιβολή του κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις.

«Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας και στα πλαίσια διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μιαν επιστολή ή έγγραφο του κ. Δημητριάδη έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης άφησε αιχμές, χωρίς να κατονομάζει άτομα, λέγοντας πως «κάποιοι παραπληροφόρησαν τον κ. Ντράγκι».

Ερωτηθείς τι θα απαντήσει στον κ. Ντράγκι, είπε: «Αυτά που πρέπει».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η επιστολή Ντράγκι αποτελεί παρέμβαση στην κρατική κυριαρχία της Κύπρου ή αν η επιστολή παρερμηνεύθηκε από τα ΜΜΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί πως υπάρχει παρερμηνεία της επιστολής.

«Εκείνο το οποίο αναφέρει (η επιστολή) είναι ότι (ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας) είναι ανεξάρτητος θεσμός, κάτι που δεν χρειαζόταν να λεχθεί, αλλά κάμνει μνεία και στους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να διωχθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς πώς εκτοξεύθηκαν στα 23 δισ. ευρώ οι ανάγκες της Κύπρου σε χρηματοδότηση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν νομίζω να είναι τους τελευταίους τρεις μήνες. Είναι γενικότερα η όλη καθυστέρηση που οδήγησε εδώ που οδήγησε»

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι αναμένεται στο Eurogroup

Το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σήμερα σε πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου. Ζητούμενο είναι ο τελικός προσδιορισμός του πακέτου στήριξης, με την Κομισιόν να ανεβάζει τις ανάγκες της Κύπρου στα 23 δισ. ευρώ. ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν ότι η δική τους συμβολή θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Κύπρος θα πρέπει να καλύψει τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ.

Οριστική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και η εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό και πρόκειται να λάβει την τελική μορφή του σήμερα, Παρασκευή.

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων.

Οι χώρες της Eυρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν ότι θα συμβάλουν μόνο κατά 10 δισ. ευρώ και οι εκθέσεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη υποστηρίζουν ότι τα άλλα 13 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν από την Κύπρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024