Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικά από 1ης Ιουλίου οι προμήθειες φορέων της κεντρικής κυβέρνησης

Ηλεκτρονικά από 1ης Ιουλίου οι προμήθειες φορέων της κεντρικής κυβέρνησης

Από 1ης Ιουλίου του 2013 οι προμήθειες προϊόντων, υπηρεσιών  όλων των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση) θα γίνονται με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ.

Από 1ης Ιουλίου του 2013 οι προμήθειες προϊόντων, υπηρεσιών όλων των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση) θα γίνονται με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ και στο οποίο υπάρχουν ακόμη ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του δημοσίου, αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες βενζινοπώλες σχετικά με το σύστημα εισροών εκροών, αυστηροποίηση του συστήματος για την πάταξη του παρεμπορίου και άλλα.

Το νέο σύστημα θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο του δημόσιου τομέα, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής από όλους τους φορείς του Δημοσίου την 1η Οκτωβρίου 2015.

Το ΕΣΗΔΗΣ αποτελεί το δεύτερο στάδιο εκσυγχρονισμού του συστήματος των κρατικών προμηθειών, μετά τη δημιουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων («ΑΓΟΡΑ») και την ηλεκτρονική ανάρτηση των δημοσίων συμβάσεων.

Η ηλεκτρονική και κεντρική διεξαγωγή των διαγωνισμών αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, με την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής τόσο για τις αρχές που διενεργούν τους διαγωνισμούς όσο και για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτούς.

Θα επιτευχθεί, επίσης, εξοικονόμηση πόρων, με τον περιορισμό των αναθετουσών αρχών που διενεργούν διαγωνισμούς, από περίπου 7.000 σε περίπου 700 ενώ η κεντρική εκτέλεση διαγωνισμών θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακος και επιτάχυνση των διαδικασιών (π.χ. χρήση τυποποιημένων σχεδίων προκηρύξεων και συμβάσεων, αλλά και συμβάσεων – πλαισίων, που θα περιορίσουν τις ενστάσεις, δικαστικές αμφισβητήσεις κ.ά.).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024