Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πάνω-κάτω φέρνουν μετά τον Ιούλιο οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Τα πάνω-κάτω φέρνουν μετά τον Ιούλιο οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Τον Ιούλιο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά η εδώ και μήνες σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αλλάζοντας σειρά φόρων και τελών ακινήτων που διαμορφώνονται βάσει αυτών. Από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις, αλλά και σημαντικές μειώσεις, στο βαθμό που επιδιωχθεί εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων όπου σήμερα η «ψαλίδα» μετά την κάθετη πτώση της αγοράς ακινήτων έχει ανοίξει σε ποσοστά που υπερβαίνουν ακόμα και το 100%.

Τον Ιούλιο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά η εδώ και μήνες σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αλλάζοντας σειρά φόρων και τελών ακινήτων που διαμορφώνονται βάσει αυτών.

Από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις αλλά, όπως αναφέρουν Τα Νέα, και σημαντικές μειώσεις, στο βαθμό που επιδιωχθεί εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων όπου σήμερα η «ψαλίδα» μετά την κάθετη πτώση της αγοράς ακινήτων έχει ανοίξει σε ποσοστά που υπερβαίνουν ακόμα και το 100%.

Η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο με ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο στα τέλη του 2012, συστήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε, παρέδωσε το πόρισμα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Κι αυτό γιατί η επιτροπή εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, στην οποία θα καταγράφονται στοιχεία που θα αντλούνται από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα ώστε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές σχεδόν να ταυτιστούν.

Δεδομένου ότι η νέα Τράπεζα Πληροφοριών, χρειάζεται χρόνο για να δημιουργηθεί, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συγκροτεί μια νέα επιτροπή. Όπως αναφέρεται στην απόφαση συγκρότησης της νέας επιτροπής , «μέχρι τη δημιουργία της Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων και την καταγραφή σε αυτή ικανού αριθμού πληροφοριών από όλη την Ελλάδα», η Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών θα πρέπει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προσαρμόζοντας τις τιμές του 2005 στα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις τιμών ακινήτων για το 2012.

Το πόρισμα της νέας επιτροπής θα πρέπει να παραδοθεί έως τις αρχές Ιουλίου και οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να επηρεάσουν μεταξύ άλλων και τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα υποκαταστήσει το χαράτσι από το 2014.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024