Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δεν υπάρχει βέτο στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, λέει η Κομισιόν

Από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος βέτο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, τόνισε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Κομισιόν, την ίδια ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της συμφωνίας. Η συγχώνευση πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά, σημείωσε με νόημα.

Από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος βέτο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, τόνισε την Παρασκευή εκπορόσωπος της Κομισιόν, την ίδια ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, σημείωσε, ωστόσο, ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι συνποής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Συναντήσεις με τραπεζίτες

Εν τω μεταξύ, συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank έχουν σήμερα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαδικασία της οποίας βρίσκεται στην τελική της φάση.

Στη συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», εκφράστηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις των δύο πλευρών σχετικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και της συγχώνευση.

Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις με τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στις 12:00 ολοκληρώθηκαν οι επαφές με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να λειτουργήσει ως «η πρώτη γραμμή άμυνας», καθώς θα παραθέσει στην τρόικα τους νομικούς και πρακτικούς λόγους που καθιστούν τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank μη αναστρέψιμη.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν αργότερα σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών στις συναντήσεις που είχαν την Πέμπτη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απέρριψαν, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από την ελληνική πλευρά, το αίτημα να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που ήταν παρόντες στις συναντήσεις, τονίζουν ότι η τρόικα με βάση τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.

Για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου του νέου ομίλου της Εθνικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank, η οποία τοποθετείται προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, εάν η τρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για την Eurobank.
Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με άμεση συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την τρόικα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024