Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στοίχημα για την Κύπρο το άνοιγμα των τραπεζών το μεσημέρι

Στοίχημα για την Κύπρο το άνοιγμα των τραπεζών το μεσημέρι

Kρίσιμη είναι η ημέρα σήμερα, Πέμπτη, για την Κύπρο, καθώς ανοίγουν οι τράπεζες μετά το παρατεταμένο κλείσιμό τους, από τις 16 Μαρτίου και τα προβλήματα που αυτό δημιούργησε στην οικονομική ζωή της χώρας. Από νωρίς το πρωί στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών έχουν αρχίσει και σχηματίζονται ουρές, αν και η εξυπηρέτηση του κοινού έχει οριστεί για τις 12:00 ως τις 6:00 το απόγευμα και με αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές και στην κίνηση των κεφαλαίων. Οι περιορισμοί αυτοί ορίζονται στο διάταγμα που εκδόθηκε την Τετάρτη το απόγευμα και θα έχει ισχύ για τέσσερις ημέρες. Το ανώτατο όριο για ανάληψη μετρητών ορίζεται στα 300 ευρώ την ημέρα.

Kρίσιμη είναι η ημέρα σήμερα, Πέμπτη, για την Κύπρο, καθώς ανοίγουν οι τράπεζες μετά το παρατεταμένο κλείσιμό τους, από τις 16 Μαρτίου και τα προβλήματα που αυτό δημιούργησε στην οικονομική ζωή της χώρας.

Από νωρίς το πρωί στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών έχουν αρχίσει και σχηματίζονται ουρές, αν και η εξυπηρέτηση του κοινού έχει οριστεί για τις 12:00 ως τις 6:00 το απόγευμα και με αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές και στην κίνηση των κεφαλαίων. Για κάθε ενδεχόμενο σε επιφυλακή βρίσκεται από το πρωί η κυπριακή Αστυνομία.

«Σήμερα ζούμε το μεγάλο στοίχημα από την ώρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες» δήλωσε στο Mega το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Συγκοινωνιών Τ.Μητσόπουλος. Ο ίδιος ζήτησε από τους καταθέτες ψυχραιμία.

Όπως είπε ο κ. Μητσόπολος, οι περιοριστικοί όροι στις τραπεζικές συναλλαγές θα εξαρτηθούν από το ύψος των εκροών, ενώ σχετικά με το ποσοστό του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου σημείωσε ότι θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην κεντρική τράπεζα ώστε να αξιολογηθεί πως πήγε η πρώτη ημέρα ανοίγματος των τραπεζών.

Με περιορισμούς οι συναλλαγές στις τράπεζες

Τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο ανοίγουν στις 9:00 το πρωί της Πέμπτης,
αλλά η εξυπηρέτηση του κοινού θα αρχίσει στις 12:00 και θα διαρκέσει ως
τις 6:00 το απόγευμα, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και
του υπουργού Οικονομικών.

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα ξεκινήσει τρεις ώρες μετά το άνοιγμα των
καταστημάτων, καθώς όπως αναφέρει το κυπριακό 24h.com.cy θα πρέπει πρώτα
να γίνει πλήρης και σωστή ενημέρωση των υπαλλήλων, τόσο για τους
περιοριστικούς παράγοντες, όσο και για την λειτουργία των συναλλαγών,
ώστε να μην υπάρξουν λάθη στο τέλος της ημέρας.

Οι περιορισμοί στις συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων ορίζονται στο διάταγμα που εκδόθηκε την Τετάρτη το απόγευμα και θα έχει ισχύ για τέσσερις ημέρες. Το ανώτατο όριο για ανάληψη μετρητών ορίζεται στα 300 ευρώ την ημέρα, ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες στην Κύπρο είναι κλειστές από το Σάββατο 16 Μαρτίου, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup που όριζε κούρεμα σε όλες στις καταθέσεις, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Μετά από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων η απόφαση τροποποιήθηκε, ωστόσο τα τραπεζικά ιδρύματα παρέμεναν στο ενδιάμεσο διάστημα κλειστά, ενώ είχε τεθεί όριο στα ποσά των αναλήψεων μέχρι 100 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024