Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερωτήματα Μπερνάνκι για τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην Κύπρο

Ερωτήματα Μπερνάνκι για τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην Κύπρο

«Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όσον αφορά την μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην Κύπρο και τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για κούρεμα καταθέσεων, ο ίδιος δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι σε αυτό, χωρίς να μιλήσουμε για το θέμα που θέτει από την άποψη του δικαίου η φορολόγηση ανθρώπων με τα πιο μικρά εισοδήματα».

Η κυπριακή τραπεζική κρίση δεν παρουσιάζει σε αυτό το στάδιο κάποιον «μείζονα κίνδυνο» για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν αντιλαμβανόμαστε κάποιον μείζονα κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ», σημείωσε ο Μπερνάνκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το θέμα αυτό.

«Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όσον αφορά την μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην Κύπρο και τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για τις άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Μπερνάνκι.

«Αναμφιβόλως αυτό έχει συνέπειες», αλλά το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο διάσωσης της χώρας «και οι αγορές βρίσκονται σήμερα σε άνοδο. Επομένως, υπό αυτήν την έννοια, δεν πιστεύω ότι ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος», επισήμανε.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» και «ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν μια επαρκή και δίκαιη λύση», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την λύση στην οποία είχαν συμφωνήσει αρχικά η Λευκωσία, η ΕΕ και το ΔΝΤ και αφορούσε στην φορολόγηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων στην νήσο, ο Μπερνάνκι σημείωσε: «Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι σε αυτό, χωρίς να μιλήσουμε για το θέμα που θέτει από την άποψη του δικαίου η φορολόγηση ανθρώπων με τα πιο μικρά εισοδήματα».

Ωστόσο, αναγνώρισε, το θέμα της Κύπρου «είναι πολύ δύσκολο» και «δεν υπάρχει μάλλον κάποιος απλός τρόπος που θα επέτρεπε να βρεθούν οι πόροι που θα επιτρέψουν να λυθεί» η εξίσωση.

Οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι «αντιμετωπίζουν μια αρκετά ιδιαίτερη πρόκληση και δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση τους», κατέληξε.

* Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) αποφάσισε τη διατήρηση της πολιτικής της για την έκτακτη υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ. «Βλέπουμε βελτιώσεις» στην κλίμακα της οικονομίας της χώρας, σημείωσε ο Μπερνάνκι, επικαλούμενος κυρίως τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την απασχόληση, και κατέληξε: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι αυτή η βελτίωση δεν είναι πρόσκαιρη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024