Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι τα σενάρια για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών

Στο τραπέζι τα σενάρια για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών

Σε διευρυμένη σύσκεψη, που γίνεται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, και στην οποία συμμετέχουν η κυπριακή κυβέρνηση, οι τραπεζίτες και η τρόικα εξετάζονται όλα τα σενάρια που αφορούν το μέλλον των κυπριακών τραπεζών, αλλά και των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα.

Σε διευρυμένη σύσκεψη, που γίνεται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, στην οποία συμμετέχουν η κυπριακή κυβέρνηση, οι τραπεζίτες και η τρόικα εξετάζονται όλα τα σενάρια που αφορούν το μέλλον των κυπριακών τραπεζών αλλά και των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες, που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 26 Μαρτίου, αποτελούν μείζον ζήτημα στη λύση-«πακέτο» που αναζητείται για την Κύπρο.

Το ζήτημα με τις κυπριακές τράπεζες είναι διττό: το πρώτο σκέλος αφορά τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους και το δεύτερο τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα. Για το δεύτερο σκέλος, επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης είναι η απόσχιση τους, ενδεχόμενο για το οποίο όμως έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από ελληνικές τράπεζες».

Αυτή τη στιγμή, για τα περίπου 350 υποκαταστήματα που έχουν στην Ελλάδα η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank και η Ελληνική Τράπεζα έχουν υποβάλλει προσφορές η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ενδιαφέρεται μόνο για την Τράπεζα Κύπρου και έτσι δεν θεωρείται φαβορί στη διαδικασία. Όσο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που αρχικά ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα αποκτούσε τα υποκαταστήματα, τώρα φαίνεται να χάνει έδαφος έναντι των δύο «συστημικών» τραπεζών.

Ως προς τις τράπεζες στην Κύπρο, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν και στη συνέχεια να πωληθούν, είτε ξεχωριστά είτε από κοινού, σε κάποιον ξένο επενδυτή. Επιδίωξη είναι να «σπάσουν» αρχικά σε καλή και κακή τράπεζα, με την καλή να αποκτά όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού, ώστε να είναι ευπώλητη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπό ιδανικές συνθήκες, η πώληση της «καλής» τράπεζας θα μπορούσε να φέρει έσοδα έως και 4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη γίνονται συζητήσεις για αυτό το σκοπό με Ρώσους επιχειρηματίες, αν και τόσο η Cyprus Popular Bank όσο και η κυπριακή κυβέρνηση διαψεύδουν ότι ήδη έχει «κλειδώσει» κάποια συμφωνία.

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024