Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητούν σχέδιο Β σε περίπτωση που απορριφτεί το «κούρεμα»

Αναζητούν σχέδιο Β σε περίπτωση που απορριφτεί το «κούρεμα»

Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο νόμου στην περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων.

Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο νόμου στην περίπτωση που δεν περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού τωνΤράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bankαπό τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.Οι «κακές» τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχεί ων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.Είναι χαρακτηριστικό πως και η εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι για την περίπτωση που το Κοινοβούλιο της Κύπρου απορρίψει το πακέτο διάσωσης, η τρόικα έχει ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που προβλέπει την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.
«Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους» δήλωσε γνώστης του θέματος.Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.
Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστ ότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.
Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ.Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Τι γραφει ο κυπριακός Τύπος
Η σημερινή συνεδρία της Βουλής και οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα θέματα στον Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναζητούν το σχέδιο Β», γράφει ότι στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται φόρμουλα εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτεί το Eurogroup από τις κυπριακές καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων και από θεσμικούς επενδυτές όπως τα ταμεία προνοίας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, πρέπει να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, αφού με εξαίρεση τη Λαϊκή που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική απόφαση από κυπριακής πλευράς, που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Μεσολάβηση Μέρκελ για να βρ εθούν Euro2 δισ.», γράφει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να μειωθεί το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Αναστασιάδης την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες έγκρισης του μνημονίου από τη Βουλή.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Αλλάζουν στυλ στο κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι το Eurogroup έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών να περιορισθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, το Eurogroup και το ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως μέσα από την αναδιάρθρωση του «κουρέματος» θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.
«Λύση εκτός τρόικας» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ ετοίμασε ήδη σειρά προτάσεων για σωτηρία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και απεγκλωβισμό από τους δυσβάστακτους όρους των δανειστών.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Η επόμενη μέρα του όχι» και γράφει ότι σύμφωνα με άτυπο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνέπειες της απόρριψης από τη Βουλή του «κουρέματος» των καταθέσεων είναι χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024