Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σβήνει το ΥΠΟΙΚ τη φωτιά που άναψε ο Γ.Μέργος για τον κατώτατο μισθό

Σβήνει το ΥΠΟΙΚ τη φωτιά που άναψε ο Γ.Μέργος για τον κατώτατο μισθό

«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σπεύδοντας να σβήσει τη φωτιά που άναψε με τη δήλωσή του ο γγ Γ.Μέργος, αφού το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι ν' ανοίξει νέο μέτωπο στα εργασιακά. Άμεση η αντίδραση και του Γ.Βρούτση: «Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός». Αντιδρούν οι κυβερνητικοί εταίροι και η Αριστερά...

«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σπεύδοντας να σβήσει τη φωτιά που άναψε με τη δήλωσή του για το ύψος του κατώτατου μισθού ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Μέργος.

Έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat για το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, διευκρινίζει το υπουργείο, στην άμεση αντίδρασή του αφού το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα εργασιακά.

Άμεση η αντίδραση και του Γ.Βρούτση: «Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός» και έτσι θα μείνει μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, το «άδειασμα» του γενικού γραμματέα δεν καθησύχασε τους κυβερνητικούς εταίρους που με σκληρές δηλώσεις, αποδεικνύουν ότι τέτοιου είδους αναφορές πριονίζουν την κυβερνητική συνοχή που -όπως όλα δείχνουν- κινείται σε πολύ λεπτή ισορροπία.

Άλλωστε, ότι ο τομέας των εργασιακών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τους κυβερνητικούς εταίρους αποδείχθηκε και πολύ πρόσφατα με τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις σκέψεις περί αλλαγής του νόμου των απεργιών.

Πιο ξεκάθαρα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει στη δήλωση Μέργου τις πραγματικές προθέσεις της συγκυβέρνησης.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας» λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat».

«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του υπουργού Εργασίας Γιάννης Βρούτση. «Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του γγ υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του υπουργείου είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Δεν θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις, τονίζει το ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει αυστηρά ότι «θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».

Ως «επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η σημερινή δήλωση του Γ.Γ. του υπ.Οικονομικών κ. Μέργου, σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού» από τη ΔΗΜΑΡ.

«Η παρούσα δήλωσηβρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς,που στηρίζει οτι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί» προστίθεται στη ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι «φαίνεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511.»

» Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις».

«Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: θέλουν μισθό Ρουμανίας

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσουν τον κατώτατο μισθό σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας» τονίζει ο υπεύθυνος για τα Εργασιακά, Δημ.Στρατούλης.

«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ. στα 150 μηνιαία», προσθέτει.

«Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά.»

» Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη για να υπερασπίσουν τη δουλειά και το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις «προκλητικά κυνικές δηλώσεις» του γ.γ. του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι «αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

«Φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων. Αποδεικνύει ότι η σφαγή των δικαιωμάτων και η βύθιση των εργαζομένων στη φτώχεια είναι άμεση επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ.»

» Μαζί με τον κατώτατο μισθό στο στόχαστρό τους είναι άλλωστε η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό στόχος είναι να μη μείνει κλαδική συλλογική σύμβαση» σημειώνει το ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024