Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με 16,3 + 2 δισ. ευρώ έφυγε η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες

Με 16,3 + 2 δισ. ευρώ έφυγε η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες

Για διαπραγματευτική νίκη στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, συν το 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη που μένει ανεπηρέαστο. Επιπροσθέτως άλλα 2 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα μετά το 2016, αφού η ελληνική πλευρά πέτυχε την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων έναντι της αρχικής πρότασης της Κομισιόν, τόνισε ο Α.Σαμαράς. Μιλώντας ωστόσο για την «άλλη πλευρά της σελήνης» εξέφρασε ανησυχία για την μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο σύνολό του.

Για διαπραγματευτική νίκη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο φανερά ταλαιπωρημένος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς («κλείσαμε 40 ώρες άυπνοι, μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι») από τις Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, συν το 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη που μένει ανεπηρέαστο και δεν προσμετράται στο νέο ΕΣΠΑ.

Επιπροσθέτως άλλα 2 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα μετά το 2016, αφού η ελληνική πλευρά πέτυχε -όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς- την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας, που προβλέπει την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μιας χώρας στα προγράμματα όταν αντιμετωπίζει συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

«Στο άρθρο 54 γίνεται ευθεία αναφορά στην Ελλάδα» για να της δοθούν πόροι μετά το 2016, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η Ελλάδα εξασφάλισε περίπου 16,3 δισ. ευρώ από τα ταμεία του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη μακρά διαπραγμάτευση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Ακόμη τόνισε με έμφαση ότι με την επιμονή και της Ελλάδας προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι για την ανεργία των νέων, μέρος των οποίων θα πάρει φυσικά και η Ελλάδα, στην οποία το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το άκρως ανησυχητικό 50%.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη και τη σημασία της απόφασης που πήραν οι «27» για μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών και να καταστεί δυνατό τα κονδύλια να αξιοποιηθούν άμεσα.

«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία των «27» επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τη συμφωνία για το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του.

Μιλώντας, ωστόσο, για την «άλλη πλευρά της σελήνης», όπως είπε, «δεν μπορεί παρά να παραμένει ανήσυχος κανείς για το μέλλον της ΕΕ».

«Διότι -κατά την άποψη μου- δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται συνολικά η χρηματοδότησης της ενωμένης Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Καταρχήν ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Ικανοποιητικές πρέπει να θεωρηθούν, στο πλαίσιο του γνωστού ευρωπαϊκού θεσμικού και δημοσιονομικού αδιεξόδου, οι κατανομές για την Ελλάδα λαμβανομένων υπόψη και των προβλέψεων για τη γεωργία και την ανεργία των νέων, σχολίασαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.

Αντίθετα, απογοήτευση εκφράζουν σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού. «Η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τέτοια επίπεδα προϋπολογισμού, δεν οδηγείται πουθενά και αναπαράγει μια αναπτυξιακή, κοινωνική και θεσμική αμηχανία» τονίζουν.

Τέλος δεν παρέλειψαν να προσθέσουν ότι η μάχη για την εξασφάλιση κονδυλίων από κοινοτικό προϋπολογισμό είναι μόνο μία από τις πολλές που πρέπει να δοθούν.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ειδικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πρόβλημα δεν μπορεί ούτως ή άλλως να λυθεί στο πλαίσιο της κατανομής των κονδυλίων του πολυετούς δημοσιονομικού προγραμματισμού που είναι μόνο μία παράμετρος του πακέτου που πρέπει να σχηματιστεί» σημείωσαν.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Θέλω να σας ευχαριστήσω πρώτα από όλα που είσαστε μαζί μας και που υπομείνατε κι εσείς αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο πράγματι, είμαστε 40 ώρες περίπου άυπνοι. Να το πω όπως το αισθάνομαι: μπήκαμε ξυρισμένοι, βγήκαμε αξύριστοι. Σημασία έχει όμως ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, μετά από αυτές τις ολονύκτιες και συνεχείς διαπραγματεύσεις πολλών ωρών έχει επιτευχθεί μια συμφωνία τελικά για τους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2014 μέχρι το 2020, δηλαδή για το μέλλον.»

» Η Ελλάδα παίρνει σε πρώτη φάση πάνω από 14,5 δισ. ευρώ μόνον από το καινούργιο ΕΣΠΑ συν 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη που μένουν αλώβητα και τα οποία την προηγούμενη φορά είχαν λογαριαστεί στο ΕΣΠΑ, ενώ τώρα θα είναι επί πλέον των 14,5 δισ. Συν 2 δισ. περίπου που αναμένεται να μας δοθούν από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της Ελλάδας λόγω της μεγάλης μείωσης του Εθνικού μας Προϊόντος που έχει προκαλέσει αυτή η τεράστια κρίση στην Ελλάδα. Αυτά θα δοθούν μετά από διετία. Άρα συνολικά 14,5 συν 1,8 είναι 16,3 σίγουρα λεφτά και 2 δις, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, τα οποία είναι προβλεπόμενα να δοθούν μετά το τέλος του 2016, όπως άλλωστε -θα το δείτε- ρητά προβλέπεται από το επίμαχο άρθρο 54, το σημείο καλύτερα να πω 54 των συμπερασμάτων της συμφωνίας.»

» Τελικά, δηλαδή, θα δοθούν στη χώρα μας πολλά περισσότερα από όσα της είχαν διατεθεί αρχικά από την πρώτη πρόταση Μπαρόζο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ώρα που το συνολικό μέγεθος των κονδυλίων συνεχώς μειωνόταν. Και μάλιστα θα σας πω ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν για την Ελλάδα να πετύχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής από όλες τις χώρες ενώ οι περισσότερες μάλιστα είχαν και μείωση σε σχέση με την αρχική πρόταση Μπαρόζο που υπήρχε. Δηλαδή, διαπραγματευτικά θεωρώ πραγματικά ότι κάναμε το καλύτερο.»

» Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να δοθούν στην Ελλάδα για το νέο ΕΣΠΑ 11,2 δισ, όπως θυμάστε, όταν το συνολικό μέγεθος των κοινοτικών προϋπολογισμών ξεπερνούσε το 1 τρισ. Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαν δημιουργηθεί ελπίδες και είχαμε φτάσει κοντά στα 14 δισ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός εξακολουθούσε να βρίσκεται κοντά στο 1 τρισ. Τελικά, η Ελλάδα κατάφερε αρχικά να κερδίσει μόνο για το νέο ΕΣΠΑ 14,5 δισ για την επόμενη επταετία, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός για την Ευρώπη έπεσε ακόμα πιο κάτω από το 1 τρισ., στα 950 δισ.»

» Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της τρέχουσας επταετίας, που λήγει δηλαδή φέτος, στην τρέχουσα επταετία συμμετείχαν τότε από την αρχή μόνο 15 κράτη-μέλη. Κι επειδή στο μεταξύ, όπως θυμάστε, απότομα τότε διευρύνθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη της είναι πια 28, τώρα παίρνουν όλοι το πλήρες μερίδιο που τους αντιστοιχεί κι όχι ένα μέρος, που πολλοί είχαν πάρει στην αρχή τότε. Οπότε μειώθηκε αναγκαστικά, όπως είναι επόμενο και η συμμετοχή των παλαιότερων κρατών-μελών, όπως είμαστε κι εμείς, η Ελλάδα.»

» Εμείς κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας κι ακόμα θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι με την επιμονή μας προβλέφθηκε και δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων συνολικά στην Ευρώπη. Ένα μέρος του οποίου κονδυλίου, των χρημάτων του, θα απορροφηθεί από την Ελλάδα, όπως ξέρετε έχει και την υψηλότερη νεανική ανεργία.»

» Το σπουδαιότερο όμως από όλα που θέλω να πω είναι ότι με δική μας επιμονή πέρασε η τροπολογία που προβλέπει να αναθεωρηθούν τα ποσοστά για την Ελλάδα λόγω της τελευταίας κρίσης της. Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα στοιχεία τα στατιστικά με βάση τα οποία πήραμε τα χρήματα ήταν στοιχεία προ κρίσεως, πριν την κρίση και προβλέπεται ειδικά ότι αν φανερωθεί πια από τα επόμενα στοιχεία ότι κάποια χώρα της δώσανε στοιχεία πολύ λιγότερο ευνοϊκά από ότι θα έπρεπε να ήταν, τότε γίνεται μια αναθεώρηση και γι’ αυτό το λόγο περάσαμε αυτή την τροπολογία κι έτσι πέρα από αυτά τα δισ. που εξασφαλίσαμε ανοίγει ο δρόμος μετά από τα 14,3 δισ. μετά από 2 χρόνια να πάρουμε ακόμα, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, 2 δισ.»

» Και γίνεται μάλιστα ευθεία αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι το 54, προκειμένου να της δοθούν επιπλέον πόροι μετά το τέλος του 2016, όπως προβλέπει και το ανακοινωθέν, στο σημείο που σας είπα το 54. Και τελικά θα αγγίξουμε και τα 16,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ το αναπτυξιακό μέρος της αγροτικής χρηματοδότησης, όπως σας είπα, έμεινε αλώβητο, οπότε δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στις αναπτυξιακές υποδομές και στην αναδιάρθρωση της υπαίθρου που ενδιαφέρει όλη την Ελλάδα. Έτσι, το άλλο 1,8 δις που, όπως σας είπα προηγουμένως, ανήκε στα ΕΣΠΑ κι αυτά τα 1,8 τώρα διασώζονται κι αυτό θα είναι επιπλέον των Ταμείων Συνοχής.»

» Αυτό δεν μπορούσα να σας το πω την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε εδώ, γιατί σήμερα το πρωί έκλεισε οριστικά και τα χρήματα για την αγροτική ανάπτυξη προστιθέμενα σε άλλα αντίστοιχα κονδύλια συνολικά θα φτάνουν τα 3,9 δισ.»

» Ακόμη θα θελήσω να σας πω κάτι, γιατί νομίζω ότι ακουμπά τις ευαισθησίες όλου του Ελληνικού λαού, είναι θετική για εμάς και η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της Βουλγαρίας να τερματίσει τη λειτουργία του πυρηνικού της εργοστασίου, το γνωστό Kozloduy, που επιβαρύνει όπως ξέρετε περιβαλλοντικά ολόκληρη την περιοχή και τη βάζει σε κίνδυνο κατά την άποψη μου.»

» Τέλος, πέρα από το συνολικό ύψος των χρημάτων που πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα συμφωνήθηκε να υπάρχει και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία της απορρόφησης των πόρων των κοινοτικών κονδυλίων. Κι έτσι, αναμένουμε να αυξηθεί η ταχύτητα της απορρόφησης των πόρων.»

» Πιστεύω ότι κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, γιατί καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό. Και πολύ περισσότερα, μπορώ να πω, από ότι ρεαλιστικά φαινόταν στην αρχή της διαπραγμάτευσης.»

» Θέλω όμως να σημειώσω ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά της σελήνης, που λέει ότι πρέπει κανείς να παραμένει ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης διότι- κατά την άποψη μου- δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται συνολικά η χρηματοδότηση της ενωμένης Ευρώπης.»

» Εύχομαι το 2013, που είναι το δύσκολο έτος, να βοηθηθεί πολύ με αυτή την απόφαση, η οποία ψυχολογικά μας ενισχύει όλους, δίνει μια διάρκεια και μια διάσταση για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις των αναγκών της Εθνικής οικονομίας.»

» Τα προβλήματα είναι πολλά, είμαστε εδώ πέρα κάθε στιγμή και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και παντού, μαζί με τους συνεργάτες μου, τους οποίους θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ για τη συνδρομή και τη βοήθεια τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές και θα τις αντιμετωπίσουμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024