Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα και τον Ιανουάριο

Συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα και τον Ιανουάριο

Αρνητικά ξεκίνησε το 2013 για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει περαιτέρω η παραγωγή και η απασχόληση. Αντιθέτως, στα υψηλά επίπεδα 11 μηνών αναρριχήθηκε ο κλάδος μεταποίησης της Ευρωζώνης.

Αρνητικά ξεκίνησε το 2013 για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει περαιτέρω η παραγωγή και η απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 41,7 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 41,4 μονάδες του Νοεμβρίου.

Ο δείκτης, ωστόσο, βρίσκεται εδώ και πάνω από μία τριετία κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών και με τον υψηλότερο σχεδόν ρυθμό από το 1999, όταν ξεκίνησε να διεξάγεται η έρευνα.

Παράλληλα, ο ρυθμός μείωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό επιβραδύνθηκε, κάτι που υποδεικνύει πως η εγχώρια ζήτηση είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόδοση του κλάδου.

Η εξασθένιση των παραγγελιών είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή, που συνέχισε να μειώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τον Δεκέμβριο.

Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές προχώρησαν σε νέες περικοπές προσωπικού, με το ρυθμό μείωσης της απασχόλησης, ωστόσο, να εξασθενεί σε σχέση με το Δεκέμβριο και να καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 19 μηνών.

Οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν για 23ο μήνα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές εισροών συνέχισαν να αυξάνονται αν και με χαμηλότερο ρυθμό εν μέρει εξαιτίας του ισχυρότερου ευρώ. Η υποχώρηση δε του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών κατέστησε λιγότερο επώδυνες τις συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές εργοστασίου.

«Το νέο έτος δεν κατόρθωσε να φέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας οδεύει προς την ανάκαμψη», σχολίασε ο Φιλ Σμίθ, οικονομολόγος της Markit, προσθέτοντας πως τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπέδειξαν ότι η ύφεση ενδέχεται να επιδεινωθεί πριν παρουσιάσει κάποια βελτίωση, καθώς οι εισερχόμενες νέες εργασίες υποχωρούν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας.

Αντιθέτως, στα υψηλά επίπεδα 11 μηνών αναρριχήθηκε ο κλάδος μεταποίησης της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 47,9, όταν το Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 46,1. Στην Γερμανία ο ΡΜΙ αναρριχήθηκε στο 49,8 καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα μέσα του 2009.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024