Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος πρόεδρος του Eurogroup o Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ

Νέος πρόεδρος του Eurogroup o Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup εξέλεξε τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν, τον 46χρονο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ως νέο πρόεδρο του οργάνου, στη θέση του επί οκταετία επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο νέος «κύριος ευρώ» δήλωσε στους συναδέλφους του ότι στόχος του είναι να κινηθεί πέρα από την απλή αντιμετώπιση της κρίσης, σε πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Το Eurogroup εξέλεξε τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν, τον 46χρονο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ως νέο πρόεδρο του οργάνου, στη θέση του επί οκταετία επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ντάισελμπλουμ εξελέγη στη θέση του προέδρου της Ευρωομάδας «παρά μία ψήφο ομοφώνως», ανακοίνωσε, ο εκπρόσωπος του Eurogroup Γκι Σουλέρ. Η χώρα που δεν ψήφισε υπέρ του νέου επικεφαλής της Ευρωομάδας ήταν η Ισπανία, όπως παραδέχτηκε αργότερα ο κ. Γιούνκερ.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ είναι υπουργός χώρας με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι δεν δέχεται διακρίσεις και υποδιαιρέσεις στην Ευρωζώνη, μεταξύ χωρών με τρία ΑΑΑ, μεταξύ ενάρετων χωρών του Βορρά και λιγότερο ενάρετων χωρών του Νότου.

«Στην ευρωζώνη είμαστε όλοι ένα. Όλες οι χώρες είναι ενάρετες και εύχομαι όλες οι χώρες να αποκτήσουν τρία Α», επισήμανε.

Στην ίδια ερώτηση, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γ Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι ως σοσιαλιστής πολιτικός, η αλληλεγγύη αποτελεί βασική προτεραιότητά του και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για το συνδυασμό αλληλεγγύης και δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ενότητας της Ευρωζώνης και όπως και ο προκάτοχός του, τάσσεται κατά των «τεχνιτών» διαιρέσεων των κρατών – μελών της.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ντάισελμπλουμ ανέπτυξε τις προτεραιότητές του στο τρίπτυχο: δημοσιονομική προσαρμογή, βιώσιμη ανάπτυξη και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. «Πρέπει να διατηρήσουμε το momentum που υπάρχει, πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των αποφάσεων που έχουμε πάρει και να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει» είπε.

Ο «κύριος ευρώ» με το δύσκολο στην προφορά επώνυμο (ο Όλι Ρεν χρειάστηκε να το συλλαβίσει κατά τη συνέντευξη Τύπου) δήλωσε στους συναδέλφους του ότι στόχος του είναι να κινηθεί πέρα από την απλή αντιμετώπιση της κρίσης, σε πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ, με σπουδές στην αγροτική οικονομία (διατηρεί ακόμη φάρμα εκτροφής χοίρων) στην Ολλανδία και την Ιρλανδία, θεωρείται «αγγλόφιλος» και, αν και μέλος του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, αυστηρός υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει δώρα. Όλοι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους», είναι μία από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική. Ο νέος «Mr Euro» προέρχεται άλλωστε από μία εκ των πέντε χωρών της Ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Από την πλευρά του, κάνοντας ένα γενικό απολογισμό της οχτάχρονης θητείας του, ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Έμαθα να αγαπώ περισσότερο την Ευρώπη. Θαυμάζω τις απίστευτες προσπάθειες της Ελλάδας, για την οποία θρέφω θαυμασμό και αγάπη». Παράλληλα, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να ανταμειφθούν.

Για τον απερχόμενο πρόεδρο, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Ξέρω τον Γιούνκερ εδώ και 25 χρόνια. Είναι ο πιο πεπειραμένος από όλους μας. Αξίζει την ευγνωμοσύνη μας. Όχι μόνο ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και το κατηύθυνε στην πιο δύσκολη περίοδο. Και μάλιστα με χαμόγελο και μία αίσθηση του χιούμορ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024