Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup

Την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει τη Δευτέρα το Eurogroup. Πρόκειται για το πρώτο Eurogroup, μετά από καιρό, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον θα περιστραφεί κυρίως στη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η τρόικα θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς Οικονομικών για την επιτελούμενη πρόοδο στις συνομιλίες και την προετοιμασία του κυπριακού Μνημονίου.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει τη Δευτέρα το Eurogroup. Πρόκειται για το πρώτο Eurogroup, μετά από καιρό, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον θα περιστραφεί κυρίως στη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Την εκταμίευση έχει ήδη εισηγηθεί το Euro working group και, γενικότερα, τα θέμα της δόσης έχει «οριστικοποιηθεί επί της ουσίας», όπως σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα νομοθέτησε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μαζί με άλλες αποφάσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Παραδίδει τη σκυτάλη ο Γιούνκερ

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα προεδρεύσει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του οργάνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, με απλή πλειοψηφία. Ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ο μόνος υποψήφιος, ύστερα από παζαρέματα εβδομάδων μεταξύ των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, Γερμανίας και Γαλλίας.

Στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε και ο κ. Γιούνκερ σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

«Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την υποψηφιότητά του, που είναι μια καλή υποψηφιότητα» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Ο συνάδελφός μου, μού ζήτησε να παρουσιάσω το όραμά μου για το Eurogroup. Θα χαρώ πολύ να το κάνω τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας (ξεκινά στις 6.00 το απόγευμα), ο κ. Γιούνκερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Στο τραπέζι και η Κύπρος

Στο Eurogroup θα εξετασθεί το ζήτημα της Κύπρου. Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την επιτελούμενη πρόοδο στις συνομιλίες και την προετοιμασία του κυπριακού Μνημονίου.

Όπως ανέφερε, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, το κυπριακό Μνημόνιο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση υπογραφής του κυπριακού Μνημονίου, ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την απέδωσε σε «εσωτερικούς λόγους στη χώρα».

Η Κύπρος προσδοκά να κερδίσει ένα οποιοδήποτε θετικό σινιάλο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών επιδιώκοντας να μην ακουστούν αρνητικά σχόλια στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα προσέλθει στη συνεδρίαση δίχως την οριστική έκθεση της Pimco σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν ένα προσχέδιο της έκθεσης, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024