Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόοδο -αλλά με αρκετούς αστερίσκους- βλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Πρόοδο -αλλά με αρκετούς αστερίσκους- βλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την επίτευξη των στόχων περιγράφει σε έκθεση το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας πάντως πρόοδο. Ειδική αναφορά κάνει στη βιωσιμότητα του χρέους δείχνοντας προς νέο κούρεμα της τάξης του 25%. Κίτρινες κάρτες δείχνει για φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση δημόσιου τομέα, επαναφέροντας το θέμα απολύσεων και για ιδιωτικοποιήσεις, μιλώντας μάλιστα για αλλαγή διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ εάν δεν πιάσει τους στόχους. Ζητά μέχρι την άνοιξη προσδιορισμό μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-16, με τον Τόμσεν να μην αποκλείει και νέα μέτρα εάν υπάρχουν αποκλίσεις.

Την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής περιγράφει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχει γίνει πρόοδος.

Ειδική αναφορά γίνεται στη βιωσιμότητα του χρέους δείχνοντας προς νέο κούρεμα της τάξης του 25%, και τονίζοντας με έμφαση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεσμεύθηκαν να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για την μείωση του χρέους στον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή κάτω από 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Κίτρινες κάρτες δείχνει για φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση του δημόσιου τομέα, όπου επαναφέρει το θέμα απολύσεων και για τις ιδιωτικοποιήσεις, προειδοποιώντας μάλιστα για αλλαγή διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ και αντικατάστασή της από ξένους τεχνοκράτες εάν δεν πιάσει τους στόχους.

Ζητά τον προσδιορισμό μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-16 μέχρι την Άνοιξη, με τον Τόμσεν να μην αποκλείει νέα μέτρα εάν υπάρχουν αποκλίσεις.

Οι προβλέψεις

Η ανάπτυξη θα έρθει από το 2014, εκτιμά το ΔΝΤ, ενώ η ανεργία θα κορυφωθεί στο 26,6% το 2013.

Το χρέος, εκτιμά το Ταμείο, θα ανέλθει στο 178,5% του ΑΕΠ το 2013 για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Η συμβολή των αποκρατικοποιήσεων στην μείωση θα είναι 1-1,5% το χρόνο ως το 2015.

Το 2013 θα είναι άλλη μία χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία και θα διαμορφωθεί στο 4,2% το 2013. Η ανάπτυξη θα επανέλθει το 2014 (+0,6%) και με ταχύτερους ρυθμούς από το 2015 (+2,9%). Στην έκθεσή του Ταμείο υπογραμμίζει ότι η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει φτάσει σωρευτικά το 19,5%.

Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι 1,5% το 2012, και 0% το 2013. Από το 2014 ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, το οποίο θα αυξηθεί στο 3% για το 2015.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει από το 4,2% το 2012 στο 0,3% το 2014, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Το Ταμείο εκτιμά ακόμη πληθωρισμό 0,5% το 2012, 1,2% το 2013 και 0,4% το 2014.

Κατά το ΔΝΤ, η ανεργία το 2012 θα ανέλθει στο 24,4% και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 26,6% το 2013. Στη συνέχεια η έκθεση βλέπει βραδεία αποκλιμάκωση και ποσοστό 23,3% το 2014 και 20,4% το 2016.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, για την τετραετία 2013-2016 το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα μεν έσοδα θα μειωθούν σταδιακά από 42,9% του ΑΕΠ το 2013 στο 41,3% το 2016 ενώ οι δαπάνες θα υποχωρήσουν και αυτές από το 42,9% το 2013 στο 36,8 το 2016.

Οι απαιτήσεις για απολύσεις και επέκταση χαρατσιών

Θέτοντας ανοικτά πλέον ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, έστω και «στοχευμένων», αλλά και περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών παροχών (όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τέκνων, κ.λπ.), το ΔΝΤ ζητεί, παράλληλα, μετ’ επιτάσεως την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ειδάλλως θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ζητεί την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, καθώς και την επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους μάνατζερ, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το α΄ εξάμηνο εφέτος.

Εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ανεργίας, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές του, θα συνεχίσει να αυξάνεται, στο 24,4% το 2013 και στο 25,1% το 2014.

Εμμένει δε στη θέση του για «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Παρέμβαση στα εσωτερικά

Το ΔΝΤ δεν διστάζει να «εμπλακεί» και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, αρχικά αξιολογεί θετικά την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων δράσεων τους τελευταίους μήνες και την προσήλωση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ύστερα από τον προεκλογικό «εκτροχιασμό» του.

Όμως, στη συνέχεια, τα στελέχη του ΔΝΤ εντοπίζουν καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα επαγγελμάτων και την αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Προσθέτουν ότι οι κίνδυνοι παρεκκλίσεων παραμένουν μεγάλοι και μπορεί να προέλθουν από πιθανή πολιτική κρίση:

«οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καθυστερήσεις στην εφαρμογή τού προγράμματος αλλά και πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία και/ή έξοδο από το ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση, και καθυστέρηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά για τις εκτιμήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας ακόμη κίνδυνος είναι να έχουν αποτύχει- εκ νέου- οι υπολογισμοί των αναλυτών του Ταμείου σχετικά με τις επιπτώσεις στο σκέλος της ύφεσης από τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί.

«Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τώρα μια πιο συντηρητική άποψη για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά αυτοί μπορεί και πάλι να είναι υψηλότεροι απ’ ό,τι υπολογίζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Απολύσεις στο Δημόσιο

Για πρώτη φορά το ΔΝΤ δηλώνει ρητά ότι «τώρα απαιτείται να τεθούν στόχοι για απολύσεις υπαλλήλων», επισημαίνοντας ότι «οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές για να υλοποιήσουν οι αρχές τούς στόχους για μείωση του λειτουργικού κόστους και να διασφαλίσουν το κατάλληλο μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργασιακό δυναμικό του δημόσιου τομέα».

Το Ταμείο ζητεί, οι αποχωρήσεις υπαλλήλων να φθάσουν αθροιστικά τις 27.000 έως το τέλος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου πέρυσι.

Οι επιμέρους στόχοι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να καθοριστούν κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι πρώτοι που τίθενται στο «στόχαστρο» της τρόικας είναι οι υπάλληλοι του Δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2. Προσδιορισμός των πρόσθετων μέτρων, ύψους 4 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2015- 2016

Τα μέτρα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την επέκταση υφιστάμενων μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία προβλεπόταν να σταματήσει το 2015.

Η συγκεκριμένη αναφορά της έκθεσης, μπορεί, επίσης, να αφορά στον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, όπως και στη μονιμοποίηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ.

Αλλά, και σε νέα περικοπή των παροχών υγείας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς και των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, καθώς και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ετήσια βάση, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ απαιτεί ευθέως αλλαγές (ήτοι περικοπές) στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων, το οποίο «εξακολουθεί να είναι σύνθετο και ανεπαρκές».

3. Φοροδιαφυγή

Το ΔΝΤ διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους και στέλνει το μήνυμα «αντιμετωπίστε τη φοροδιαφυγή, για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις».

Το Ταμείο καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν προχώρησαν όσο έπρεπε οι έλεγχοι στους «μεγάλους φορολογουμένους» και σε άτομα υψηλού εισοδήματος.

Ακόμη, διαπιστώνει ότι δόθηκε υπερβολικό βάρος στις περικοπές μισθών και συντάξεων και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούμενοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι απώλειες του κράτους από τη φοροδιαφυγή είναι τεράστιες» και υιοθετούνται εκτιμήσεις για «εξαιρετικά διαδεδομένη φοροδιαφυγή στις τάξεις των αυτοαπασχολούμενων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, λογιστών), των οποίων το πραγματικό εισόδημα υπολογίζεται ότι είναι 1,25- 2,5 φορές μεγαλύτερο από το δηλούμενο».

4. Αποκρατικοποιήσεις

Οι επιδόσεις της Ελλάδας κρίνονται, στην έκθεση, πολύ χαμηλότερες των στόχων και το ΔΝΤ ζητεί:

*Σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα, τόσο στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις όσο και στον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα πρέπει: (α) να καταργηθεί η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους, και (β) να αντικατασταθεί η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

*Εάν ο έλεγχος της τρόικας το α΄ εξάμηνο εφέτος δείξει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση «θα πρέπει να εξετάσει δραστικές διοικητικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ από ξένους ειδικούς».

*Έως το τέλος του 2013, να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ 3.150 ακίνητα.

*Να εντοπιστούν ακόμη 10.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ, για μελλοντική αξιοποίηση.

*Να ολοκληρωθούν 21 αποκρατικοποιήσεις έως τον προσεχή Ιούνιο.

5. Τιμές προϊόντων και υπηρεσιών

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αυτές μειώνονται με πολύ αργό ρυθμό, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά (-7,5% κατά μέσο όρο, ενώ μέσω των ατομικών συμβάσεων η μείωση έφθασε στο 20%).

Αποδίδει το πρόβλημα στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Βλέπει νέο κούρεμα χρέους

Σχετικά με το νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το 2015- εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014- οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσδιορίσουν τα πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Για τον σκοπό αυτό, αναφέρει, χρειάζεται να βρεθούν τρόποι περαιτέρω μείωσης του χρέους κατά 5,5- 9,5 δις. ευρώ τη διετία 2015- 2016.

Τα μέτρα που εισηγείται το ΔΝΤ είναι: «κούρεμα» του 1ου δανείου από την ευρωζώνη και μείωση των επιτοκίων του σχεδόν στο 0%, καθώς και μείωση των επιτοκίων στο 2ο δάνειο από τον EFSF.

Κατά το Ταμείο, εάν δεν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα απαιτηθεί «κούρεμα» της τάξης του 25% σε όλα τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ή δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Τέλος, αν και τονίζει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και διαβλέπει επιστροφή στις αγορές (έστω και με μικρά ποσά δανείων) από το 2018, εντοπίζει ακόμα κινδύνους που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει εκλείψει τελείως η συγκεκριμένη πιθανότητα.

Όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», διότι, στην αντίθετη περίπτωση το δημόσιο χρέος θα καθίστατο μη βιώσιμο, λόγω μιας απότομης υποτίμησης του νέου νομίσματος και της επακόλουθης βαθιάς συρρίκνωσης της οικονομίας.

Επιπλέον, τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο, η ευρωζώνη θα είχε απώλειες της τάξης του 2%- 6% του ΑΕΠ της.

Εως 9,5 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό έως το 2016

Το ελληνικό χρέος «δεν είναι βιώσιμο» χωρίς άμεσες μεταφορές πόρων στον ελληνικό προϋπολογισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «δεσμεύτηκε», προς την κατεύθυνση αυτή τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό» στον προϋπολογισμό, στους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και «όποιο κι αν είναι αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καλύψουν», δήλωσε ο Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψης, δύο ημέρες μετά την αποδέσμευση από το ΔΝΤ μιας δόσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ δήλωσε ότι υπολογίζει πως το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 θα ανέλθει μεταξύ 5,5 και 9,5 δισεκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Ο Τόμσεν υπενθύμισε ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, η ζώνη του ευρώ «είχε δεσμευτεί να παράσχει όλα όσα είναι αναγκαία για να μειωθεί το χρέος στον επιδιωκόμενο στόχο», δηλαδή «κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022».

Πάντως, ο Τόμσεν αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είχε ήδη διανύσει περισσότερο από το μισό δρόμο» για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσει για να φτάσει εκεί.

Για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας μίλησε και σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.

Το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί το 2012, αλλά «η νέα κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να βάλει το πρόγραμμα πάλι σε τροχιά. Τώρα είναι σε σωστό δρόμο», είπε.

Δεν παρέλειψε δε να κάνει περαιτέρω αναφορά στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, λέγοντας ότι η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει «εύθραυστη», κάτι που σημαίνει «περισσότερη δουλειά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» των επενδυτών.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι «ζωτικής σημασίας» να καταπολεμηθεί «σοβαρά» η φοροδιαφυγή, ενδημικό πρόβλημα, και να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, σημείωσε ο Τόμσεν.

Εκτίμησε ακόμη ότι για να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα στην ανάπτυξη, κλειδί είναι το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και η οριστική απελευθέρωση της οικονομίας, και μίλησε ειδικά για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

«Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», υπογράμμισε τέλος ο Τόμσεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024