Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα 8,5 δισ. ευρώ το συνολικό ακαθάριστο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Στα 8,5 δισ. ευρώ το συνολικό ακαθάριστο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Το συνολικό ακαθάριστο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004», σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Το συνολικό ακαθάριστο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004», σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούση, σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Απ’ αυτό το ποσό, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λπ.

«Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία», προσθέτει.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Στουρνλαρα, «το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνία, όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κ.λπ.»

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα. Έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Μόνο από το ΦΠΑ, που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε τεράστια δημοσιότητα.»

«Συνεπώς από την ανάλυση κόστους-οφέλους, προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

Δεκατρία Ολυμπιακά Ακίνητα

Στην απάντηση αναφέρεται ακόμ, μεταξύ άλλων, ότι η Εταιρείς Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) διαχειρίζεται τα εξής δεκατρία Ολυμπιακά Ακίνητα:

1. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου
2. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά
3. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων
4. Πανθεσσαλικό Στάδιο
5. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου
6. Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή
7. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου
8. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας
9. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC)
10. Κέντρο Γραπτού Τύπου
11. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
12. Παμπελοννησιακό Στάδιο
13. Παγκρήτιο Στάδιο

Πολλά απ’ αυτά, έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις προς εκμετάλλευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας βαρύνουν τον μισθωτή, λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των πρώτων έξι Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, από την παραπάνω λίστα, πλην του Beach Volley και της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που έχουν παραχωρηθεί. Το ετήσιο κόστος συντήρησης των προαναφερόμενων έξι εγκαταστάσεων ανέρχεται στο ποσό των 1.100.000 ευρώ.

«Για πολλά από τα ολυμπιακά ακίνητα, έχουν γίνει ήδη προσπάθειες αξιοποίησης, με εκμισθώσεις και παραχωρήσεις, που αποφέρουν έσοδα για τα ταμεία του κράτους και απαλλάσσουν το Δημόσιο από το κόστος που συνεπάγεται η συντήρησή τους, σημειώνεται και προστίθεται ότι «παράλληλα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της εμπορικής αξιοποίησής τους, μια σειρά εγκαταστάσεων έχει παραχωρηθεί σε δημόσιους φορείς, δημιουργώντας μια κοινωνική δυναμική στη χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων».

Αξιοποίηση

«Σε κάθε περίπτωση», σημειώνει τέλος ο κ. Στουρνάρας, «θα ήθελα να τονίσω ότι η μετολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που απασχόλησε όλες τις χώρες, όπου διεξήχθησαν Ολυμπιακοί Αγώνες, ακόμη και εκείνες που είχαν πλήρες σχέδιο μετολυμπιακής χρήσης».

«Λαμβάνοντας υπόψη την επίσπευση των προσπαθειών, που γίνεται στον τομέα της αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, και όχι μόνο, και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, προσδοκώ ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε λόγο για αξιοποιημένες εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024