Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες

Νέα ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες

Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες. Όπως εξηγούν, το άρθρο 11 του φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες, διαγράφηκε, καθώς θα κατατεθεί εκ νέου με βελτιώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως με τη νέα διάταξη θα αναγνωριστούν πρόσθετα οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από το PSI, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό κείμενο. Η Eurostat εμφανίζεται να έχει ενστάσεις για το θέμα, ωστόσο αυτές  δεν διαφοροποιούν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, όπως υπολογίστηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες. Όπως εξηγούν, το άρθρο 11 του φορολογικού σχεδίου νόμου που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες διαγράφηκε, καθώς θα κατατεθεί εκ νέου με βελτιώσεις.

Το επίμαχο άρθρο προέβλεπε την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και συμψηφισμό των ζημιών από την συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30ετίας, χρόνο στον οποίο εκτείνονται και τα ομόλογα που κατέχουν ο τράπεζες μετά το PSI+. Η διευκόλυνση αυτή μείωνε κατά 4,5 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με τη νέα διάταξη θα αναγνωριστούν πρόσθετα οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από την διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό κείμενο.

Πάντως, ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο, προκειμένου να μην θεωρηθεί ως μεταβίβαση κεφαλαίων από το δημόσιο στις τράπεζες, κάτι που θα θεωρούνταν παράνομη κρατική ενίσχυση που θα επιβάρυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στις σχετικές συζητήσεις η κυβέρνηση φέρεται να επικουρείται και από την τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως υπολογίστηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα αλλάξει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024