Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το Δεκέμβριο

Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το Δεκέμβριο

Η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο, καθώς η παρατεταμένη μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησε στην εντονότερη υποχώρηση της παραγωγής το τελευταίο τετράμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 41,4 μονάδες το Δεκέμβριο, από τις 41,8 τον Νοέμβριο.

Η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο, καθώς η παρατεταμένη μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησε στην εντονότερη υποχώρηση της παραγωγής το τελευταίο τετράμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 41,4 μονάδες το Δεκέμβριο, από τις 41,8 τον Νοέμβριο. Ο δείκτης, ωστόσο, βρίσκεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε απότομα και με επιταχυνόμενο ρυθμό εξαιτίας της μείωσης των εισερχόμενων νέων εργασιών για 40ο μήνα. Ειδικά ο ρυθμός μείωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό άγγιξε επίπεδα-ρεκορ.

Σε μια προσπάθεια να προσαρμόσουν την παραγωγική τους ικανότητα στο μικρότερο φόρτο εργασίας, οι Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε νέα μείωση του προσωπικού τους. Οι τιμές χρέωσης εξακολούθησαν να μειώνονται με ταχύ ρυθμό, μολονότι οι μέσες τιμές κόστους ήταν και πάλι ενισχυμένες, με κάποιους κατασκευαστές να αναφέρουν αύξηση στις τιμές ορισμένων πρώτων υλών.

Τέλος, σημειώνεται πως τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δεν υπέδειξαν εξασθένιση της πτωτικής πορείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς οι πρόσφατες μειώσεις της παραγωγής και των νέων εργασιών ήταν δριμείες και σε γενικές γραμμές συνάδουν με τις αντίστοιχες μέσες τιμές στη διάρκεια του έτους σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.

Ύφεση και στην ευρωζώνη

Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης έκλεισε με ύφεση το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Markit για τον Δεκέμβριο, καθώς συρρικνώθηκαν τα επίπεδα τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.

Οι ρυθμοί συρρίκνωσης σημείωσαν μικρή επιτάχυνση σε σχέση με το Νοέμβριο και ήταν εντονότεροι έναντι της προσωρινής εκτίμησης που είχε ανακοινώσει η Markit.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης -που αντανακλά τη δραστηριότητα του τομέα- διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στις 46,1 μονάδες από 46,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και 46,3 μονάδες της προσωρινής εκτίμησης (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της δραστηριότητας).

Η Ιρλανδία ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε βελτίωση στον τομέα μεταποίησής της, με το δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες.

Αντίθετα, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Ελλάδα σημείωσαν εντονότερη συρρίκνωση, ενώ μικρότερη ήταν η συρρίκνωση για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Η Ελλάδα παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο της βαθμολογίας (41,4 μονάδες), σε απόσταση από τις επόμενες ασθενέστερες επιδόσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας (44,6 μονάδες).

Η παραγωγή της μεταποίησης της Ευρωζώνης υποχώρησε το Δεκέμβριο για δέκατο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις επλήγησαν από μειωμένες παραγγελίες (συνολικά και για εξαγωγές).

Ωστόσο, στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, οι μέσοι ρυθμοί μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν οι χαμηλότεροι από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μόνο η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία σημείωσαν αυξήσεις στις νέες εξαγωγικές παραγγελίες τον Δεκέμβριο.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας, με το ρυθμό να ενισχύεται στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024