Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκπτωση φόρου με αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος

Εκπτωση φόρου με αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος

Παραμένει σε ισχύ το μέτρο των αποδείξεων, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, όπου ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι [...] Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν το 2014», σημείωσε.

Συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, ενώ θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς, υποσχέθηκε να φέρει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, προανήγγειλε ότι θα επανέλθει το κίνητρο για τη συλλογή τους, το οποίο θα ανέρχεται στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, ώστε να δικαιούνται την επιστροφή φόρου 2.100 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, πρακτικά το αφορολόγητο όριο διευρύνεται από τα 5.000 σε 9.000 ευρώ.

Η έκπτωση των 2.100 ευρώ θα χορηγείται για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, ενώ θα μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα μέχρι τις 42.000 οπότε θα μηδενίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη (για το κίνητρο των αποδείξεων) απαλείφθηκε από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με βάση το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή φόρου των 2.100 ευρώ ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι πολύ πιθανό η ρύθμιση να επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Για παράδειγμα, το εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Η έκπτωση αυτή φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου», είπε.

«Με αυτό τον τρόπο, πρακτικά επεκτείνουμε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ, με τρόπο που ευνοεί τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, υποστήριξε.

Δύσκολη χρονιά το 2013

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, όπου ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι […] Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν το 2014».

«Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013», προσέθεσε, «θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος».

«Η αναβάθμιση της χώρας μας από την Standard & Poor’s, πραγματικά μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα» ανέφερε.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζεται,, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν και τα κόμματα τηα συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, να ζητούν βελτιώσεις.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, διαπίστωσε πως αντί να προτείνει η κυβέρνηση έσοδα από τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος και των μεγάλων φοροφυγάδων, προβαίνει σε μονομερείς επιβαρύνσεις σε βάρος όσων ήδη φορολογούνταν. «Δεν είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες κρύβουν χρήματα στο μαξιλάρι τους. Φορολογείστε εκείνους που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ και δεν έχουν φορολογηθεί» προέτρεψε τον υπουργό ο κ. Γελαλής.

«Υπερτριπλασιάζετε τη φορολογία στα κατώτερα πληρώματα των πλοίων, τα οποία είναι άνεργα το μισό χρόνο. Αν το είχατε κάνει αυτό για τις ανώνυμες εταιρείες, κύριε εκσυγχρονιστά και μεταρρυθμιστά, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες!» παρενέβη αργότερα ο Π. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στον Γ. Στουρνάρα. «Τα μερίσματα των θυγατρικών των πολυεθνικών δεν φορολογούνται καθόλου. Πού συμβαίνει αυτό; Μονάχα στη μπανανία που ζούμε» συμπλήρωσε.

«Όταν έχετε μειώσει μισθούς και συντάξεις, ο άλλος δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο πρώτης κατοικίας, και αυτό δεν το απαλλάσσετε» παρατήρησε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Δεν μπορείς να μιλάς για φορολογική δικαιοσύνη όταν έχεις μόνον τρία φορολογικά κλιμάκια (…). Κάθε φορά που η κυβέρνηση θα διαπιστώνει αποτυχία στην εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, θα φέρνει και νέο φορολογικό νομοσχέδιο» εκτίμησε ο βουλευτής.

«Η συγκυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση. Για τα υψηλά εισοδήματα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές και για τα χαμηλά αυξάνονται. Καταργείται το αφορολόγητο, μια σειρά εκπτώσεις από δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως επίσης και το αφορολόγητο για τα παιδιά» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Και να θέλετε να κάνετε κάτι, δεν σας πιστεύει ο ελληνικός λαός γιατί επί δεκαετίες τον εξαπατούσατε» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). «Καθιερώνετε ξεχωριστή φορολογία εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς αφορολόγητο, την ώρα που δεν κινείται η αγορά. Μόνον οι παράνομοι μικροπωλητές την περνάνε ζάχαρη, γιατί κανείς δεν τους αγγίζει» σημείωσε ο βουλευτής.

«Τα εισοδήματα από 25.000 και κάτω ανακουφίζονται. Δεν μπορεί να μην το χαιρετίσει κανείς» παρατήρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος υπενθύμισε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών του κόμματός του, οι οποίες χτυπούσαν την φοροδιαφυγή, αλλά δεν είχαν υπερψηφιστεί από την τότε αντιπολίτευση. Επιτιθέμενος δε, στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως «μη έχοντας συνομιλητές στην Ευρώπη αναζητά αλλού συνομιλητές γιατί μέχρι τώρα είχε επενδύσει στην καταστροφή».

«Αντιμετωπίζουμε το νομοσχέδιο ως αναγκαία προϋπόθεση στις συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Το 80% των μισθωτών και συνταξιούχων ελαφρύνεται. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια κερδίζουν την απομείωση φόρου και εξαιρούνται απ’ την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Για πρώτη φορά είναι υποχρεωτική η δήλωση όλων των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Από την άλλη ωστόσο, φορολογούνται τα εισοδήματα με βάση την πηγή προέλευσης – με συνέπεια την φορολογική ελάφρυνση των πλουσιοτέρων που έχουν περισσότερες από μία πηγές πλούτου» παρατήρησε μεταξύ άλλων η βουλευτής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024