Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γενναία αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's

Γενναία αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor’s

Kατά έξι βαθμίδες αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας o οίκος Standard & Poor's. Το μέγεθος της αναβάθμισης, το οποίο χαρακτηρίζεται έκπληξη, αντανακλά, κατά την S&P, την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Ο οίκος  χαρακτηρίζει επίσης «σταθερές» τις προοπτικές της Ελλάδας επικαλούμενος την δέσμευση της κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. «Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την αναβάθμιση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Kατά έξι βαθμίδες, από καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) στο B- με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας o οίκος Standard & Poor’s, εκτιμώντας θετικά την αποφασιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας ήταν αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής, όχι όμως και το μέγεθός της.

Σύμφωνα με τον οίκο η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.

Οι προοπτικές χαρακτηρίζονται από την S&P σταθερές εκτίμηση, όπως εξηγεί, που βασίζεται στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο οίκος αναφέρει ότι βασίζεται στις αυξήσεις των φόρων, την ενίσχυση της είσπραξης φόρων, το εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις περικοπές δαπανών.

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την αναβάθμιση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έπειτα από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν εφησυχάζουμε» πρόσθεσε.

Μόλις στις 5 Δεκεμβρίου και ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα SD (selective default). Η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί προσωρινά στην ίδια κατηγορία και το Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του PSI.

Πριν το πρόγραμμα ανταλλαγής η Ελλάδα ήταν στη βαθμίδα CCC.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024