Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε λειτουργία από 1η Μαρτίου του 2014 η εποπτεία στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ

Σε λειτουργία από 1η Μαρτίου του 2014 η εποπτεία στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ

Σε συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατέληξαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου 2014. Βάσει της συμφωνίας, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ.ε υρώ ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ θα μπουν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Σε συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατέληξαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου 2014.

Η διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν σκληρή και υπό την πίεση του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, όπου θα κυριαρχήσει το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Βάσει της συμφωνίας, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ. ευρώ ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ θα μπουν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.

Έτσι, οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κάθε κράτους-μέλους εκτός και αν «έχουν αιτιολογηθεί ιδιαίτερες συνθήκες».

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό, η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

«Έχουμε φτάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η Μαρτίου του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Η συνάντηση άρχισε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και συνεχίστηκε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Οι βασικές διαφωνίες για το ζήτημα ήταν μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί οι μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, ούτε τα ταμιευτήρια να υπάγονται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ, ενώ το Παρίσι επιμένει ότι το κεντρικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με έδρα τη Φρανκφούρτη έχει το δικαίωμα να εξετάσει όλες τις τράπεζες χωρίς καμία εξαίρεση.

Η Γερμανία προβάλλει ενστάσεις και για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM.

Για όλες τις παραπάνω διαφωνίες, διπλωματικές πηγές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε τελική συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών.

Στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.

Η δημιουργία μίας κοινή εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ που έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ, με την υποστήριξη των εθνικών εποπτικών αρχών, είναι το πρώτο βήμα της τραπεζικής ένωσης μιας διαδικασίας επιθυμητής από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω κρίσεις στην Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024