Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια σενάρια εξετάζονται για το «μίνι-φορολογικό» νομοσχέδιο

Ποια σενάρια εξετάζονται για το «μίνι-φορολογικό» νομοσχέδιο

Τον Ιούνιο 2013 θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το «μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο», δηλαδή τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου και βάσει της οποίας θα φορολογηθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις το 2013. Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύσκεψη του Γ.Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό. 

Τον Ιούνιο 2013 θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη στον Σκάι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το «μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο», δηλαδή τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου και βάσει της οποίας θα φορολογηθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις το 2013.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την Τετάρτη, πριν τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων στη νέα σύσκεψη που θα έχει μαζί τους το απόγευμα της Πέμπτης ο Γ. Στουρνάρας.

Η βάση των διαπραγματεύσεων θα είναι η προηγούμενη πρόταση, σύμφωνα με την οποία καθιερώνονται τρεις συντελεστές:

Ο πρώτος συντελεστής 21% θα επιβάλλεται για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για τα επόμενα 23.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ) ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%. Στην πρόταση αυτή το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ παραχωρεί τη θέση του σε σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ.

Ακόμη, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η μείωση του επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος παιδιών όχι μόνο με εισοδηματικά αλλά και με περιουσιακά κριτήρια. Παράλληλα αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το διαθέσιμο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση του επιδόματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι:

  • Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και σήμερα διαμορφώνεται σε 500 ευρώ.
  • Νέα αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων. Ήδη έχει ψηφιστεί η αύξηση από 10% σε 15%. Αν ο συντελεστής αυξανόταν περαιτέρω στο 17,5% εκτιμάται ότι θα προέκυπταν επιπλέον έσοδα της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον ΦΑΠ από το 2013, για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Στο σχεδιασμό του νέου φόρου, το επικρατέστερο σενάριο ήταν ο συντελεστής για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ να οριστεί σε 1,2%. Αν αυξηθεί ο συντελεστής σε 2%, οδηγεί σε έξτρα έσοδα 150 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024