Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπαράζ ενστάσεων από τα κόμματα για το φορολογικό νομοσχέδιο

Μπαράζ ενστάσεων από τα κόμματα για το φορολογικό νομοσχέδιο

Χωρίς σημείο σύγκλισης ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι διαφωνίες των κομμάτων παραμένουν και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο επίμαχο θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα, αντίθετος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Χωρίς σημείο σύγκλισης ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο ως τις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Οι διαφωνίες των κομμάτων παραμένουν και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο επίμαχο θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα, αντίθετος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη ΝΔ εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά και ζητήθηκε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά, είτε αυτό επιτευχθεί με την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του κάθε φορολογούμενου, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚκατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά.

Ακόμη ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από τη ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι κατατέθηκαν και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας, για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς και για μικρή αύξηση του συντελεστή φορολογίας καταθέσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει τις προτάσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα διαταράσσεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση παραμένουν ακόμη η κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων, καθώς και η αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 55% στο 80% για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, κυρίως σχετικά με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά, απάντησε πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών».

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως πως από το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να εξοικονομηθούν τα 2,5 περίπου δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. και συνεπώς -όπως τόνισε- «όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της».

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα εξεταστούν οι προσεγγίσεις των κυβερνητικών εταίρων. «Άλλωστε, εγώ πιστεύω στον διάλογο. Αλλά κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας. Γιατί αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει» σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024