Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το 2014 η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, εκτιμά ο ΟΟΣΑ

Μετά το 2014 η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, εκτιμά ο ΟΟΣΑ

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται προς τα τέλη του 2014, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητα της θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Χαιρετίζει ο γγ του ΟΟΣΑ την συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται προς τα τέλη του 2014, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητα της θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Παράλληλα, ο γγ του ΟΟΣΑ χαιρέτισε τη συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη απ’ αυτή που προβλέπεται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%). Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και το 27,2% το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% το 2013 και στο 2,3% το 2014.

Ο πληθωρισμός (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%), από 1,3% που εκτιμάται ότι θα κλείσει σε μέσα επίπεδα εφέτος.

Οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται στην έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερής αύξησης στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.

Χαιρετίζει ο Γκουρία τις αποφάσεις του Eurogroup

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία χαιρέτισε τη συμφωνία του Eurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, βλέποντας σε αυτή «σημαντικά μέτρα» και «καλά νέα».

«Ανακοινώθηκαν σημαντικά μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας, αναφέρομαι κυρίως στην προετοιμασία του εδάφους για την επαναγορά του ιδιωτικού χρέους», δήλωσε ο Γκουρία από το Παρίσι στη διάρκεια της παρουσίασης στον Τύπο της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν «να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών» της Ελλάδας, κυρίως αν συνοδεύονται από «μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης».

Μεταξύ των μέτρων που υιοθετήθηκαν στις Βρυξέλλες ο Γκουρία είδε «ενδιαφέροντα στοιχεία», όπως το γεγονός ότι «η μείωση των επιτοκίων προβλέπει την παροχή περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου» των δανείων.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη συμφωνία για την «απόδοση στην Ελλάδα των κερδών που θα αποκομίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την επαναγορά του ελληνικού χρέους».

«Δεν προκαλεί απώλειες σε κανέναν, κανείς δεν θα χάσει χρήματα, δεν πρόκειται για χρηματοδότηση, αλλά για την απόδοση στους Έλληνες αυτών που τους οφείλονται», εξήγησε ο Γκουρία, ο οποίος χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024