Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος εν αναμονή του Eurogroup

Κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος εν αναμονή του Eurogroup

Αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα, προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο εντείνεται η σύγκρουση με την Γερμανία για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ειδικότερα για το αν θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» στα δάνεια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Το Βερολίνο επιδιώκει, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποφύγει αυτό τον «σκόπελο», προωθώντας λύση με ορίζοντα το 2014.

Αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα, προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο εντείνεται η σύγκρουση με την Γερμανία για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ειδικότερα για το αν θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» στα δάνεια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Το Βερολίνο επιδιώκει, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποφύγει αυτό τον «σκόπελο», προωθώντας λύση με ορίζοντα το 2014.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο στη συνάντηση της Τρίτης, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, είπε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Εάν δεν υπάρξει απόφαση αύριο το απόγευμα (για την Ελλάδα), τότε θα υπάρξει αργότερα. Αν είναι δυνατόν, θα λάβουμε μια αποφαση αυτή την εβδομάδα», είπε ο Στέφεν Κάμπετερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, η επικεφαλής του ΔΝΤ σκοπεύει να θέσει το πλαίσιο για οριστική λύση στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, τη στιγμή που εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου αλλά και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.

Στις 7 Δεκεμβρίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Σε περίπτωση που την Τρίτη επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν από τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου και «κινητήρια δύναμη» των εξελίξεων θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν το 32% των ψήφων και οι ΗΠΑ που έχουν το 17%.

Η άποψη που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων οικονομολόγων αλλά και πολλών εκπροσώπων άλλων χωρών είναι ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους εάν θέλει να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα ο στόχος της διασφάλισης της βιωσιμότητας, και το οποίο περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές στην Ουάσιγκτον επισήμαναν στη Deutsche Welle ότι η επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ ουσιαστικά συνιστά «συμμετοχή του επίσημου τομέα» (OSI), ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)».

Βερολίνο: Αποκλείεται το «κούρεμα»

Το Βερολίνο επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα μερική παραγραφή του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας πως «είναι αδιανόητο» ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα κόστιζε ακριβά στις πιστώτριες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία.

«Η θέση μας δεν άλλαξε. Μια παραγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη» δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

«Δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκεί τελική απόφαση αύριο για τεχνικούς λόγους», καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα, εξήγησε.

Η ίδια διαβεβαίωσε πάντως πως οι χώρες της Ευρωζώνης «θα εργαστούν αύριο για να βρουν μια κοινή θέση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024