Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 2 δισ. ευρώ η εισροή άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα στο εννεάμηνο

Στα 2 δισ. ευρώ η εισροή άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα στο εννεάμηνο

Καθαρή εισροή 2 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, έναντι καθαρής εκροής 2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τον Σεπτέμβριο, οι άμεσες επενδύσεις από μη κατοίκους εμφάνισαν μείωση ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Καθαρή εισροή 2 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. έναντι καθαρής εκροής 2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Τον Σεπτέμβριο, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν μείωση ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 185 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 76,0 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 16,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Αναλυτικά, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων αφενός λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων (περιλαμβανομένων ομολόγων του EFSF) κατά 38,8 δισ. ευρώ και αφετέρου λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 36,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 719 εκατ. ευρώ και σε μετοχές εξωτερικού κατά 102 εκατ. ευρώ. Εκροή καταγράφηκε επίσης λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εσωτερικού κατά 149 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 77,3 δισ. ευρώ, (έναντι καθαρής εισροής 33,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2011 οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 76 δισ. ευρώ (εισροή) και στη μείωση κατά 13,7 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (εισροή).

Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 75,1 δισ. ευρώ και αντανακλά τον ακαθάριστο δανεισμό του δημόσιου τομέα από το EFSF και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 75,6 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 11,9 δισ. ευρώ (εκροή).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024