Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έβαλαν λουκέτο 100.000 επιχειρήσεις

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έβαλαν λουκέτο 100.000 επιχειρήσεις

Η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει σε λουκέτο 100.000 επιχειρήσεις τα τελευταία 2½ χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 500.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ και με επιστολή της ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης απειλεί τις αντοχές της κοινωνίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας, δεν επιτρέπει κυβερνητικούς και κομματικούς απομονωτισμούς και μονομερείς αποφάσεις, σημειώνει στη σχετική επιστολή.

Η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις τα τελευταία 2½ χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 500.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει», τονίζει και με επιστολή της ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

Τα νούμερα από τη Eurostat δείχνουν ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης απειλεί τις αντοχές της κοινωνίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας, δεν επιτρέπει κυβερνητικούς και κομματικούς απομονωτισμούς και μονομερείς αποφάσεις, σημειώνει στη σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ: «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις (καθαρή μείωση) τα τελευταία 2½ χρόνια. Στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από την Eurostat.»

» Σε ό,τι αφορά δε τις θέσεις απασχόλησης, χάθηκαν περί τις 500.000 από το 2010 έως σήμερα στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να τείνει να μετατραπεί και σε έντονα ανθρωπιστική».

«Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ‘γονατίσει’» τονίζει.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι «ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, πιστωτικής ασφυξίας και μεγάλης ανεργίας το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις την ελληνική οικονομία σε μια πρώτη ανάκαμψη, για να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, να αλλάξει και το επενδυτικό κλίμα, είναι το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.»

»Γι’ αυτό και πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος».

Περισσότερες από 90.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά από το 2008 μέχρι το 2011, με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να παραμένουν δυσοίωνες, επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Τα στοιχεία αυτά, περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα έκθεσης αξιολόγησης των επιδόσεων που σημείωσαν οι ΜμΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει.

Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ΜμΕ τη φετινή χρονιά αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στις 758.701 επιχειρήσεις από 765.839 πέρυσι και 856.137 που ήταν το 2007, για να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013, όποτε εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 762.280, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2011.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΕ στην Ελλάδα, οι ΜμΕ είναι πολύ σημαντικές σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, η κρίση έχει προκαλέσει δραματική συρρίκνωσή τους.

Παρά τη σημαντική αυτή απώλεια, οι ΜμΕ στη χώρα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός).

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι το 24% των ΜμΕ δραστηριοποιούνται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τομείς υπηρεσιών που θεωρούνται «κλειδί» για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει στην επιστολή της, την αναφορά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για τις Επιχειρήσεις, A. Tajani:

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναζητήσει λύσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αναδιαρθρώσεων. Η νέα αναγεννημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευέλικτες και καινοτόμες και δεν αποτελούν μόνο τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα τώρα, την κρίσιμη για την Ευρώπη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της απασχόλησης».»

» Αν τα 23.000.000 των ΜμΕ στην Ευρώπη προσλάμβαναν έστω και έναν εργαζόμενο δεν θα υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Οι δε νέες πολιτικές που θα αποφασιστούν πρέπει να είναι σχεδιασμένες χωριστά και διακριτά για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων (Πολύ Μικρές, Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες)».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024