Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε νέα σύσκεψη με την τρόικα ο υπουργός Εργασίας και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

Σε νέα σύσκεψη με την τρόικα ο υπουργός Εργασίας και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα θέματα των τριετιών και των αποζημιώσεων έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος λίγο μετά τις 7 το απόγευμα εξήλθε από τη Βουλή, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών. «Δεν υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας. Στο υπουργείο Οικονομικών και οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας για νέο γύρο συνομιλιών με τους επικεφαλής της τρόικας. «Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα θέματα των τριετιών και των αποζημιώσεων έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος λίγο μετά τις 7 το απόγευμα εξήλθε από τη Βουλή, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγο αργότερα, ο κ. Βρούτσης έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αργότερα κατέφθασε η τρόικα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες, νωρίτερα, είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, λόγω της επιμονής των πιστωτών -ιδιαίτερα του ΔΝΤ- για κατάργηση των τριετιών και «μαχαίρι» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου έλαβε οδηγίες από τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς εταίρους για το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα που θέτουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Λίγο μετά, στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βρούτσης ρωτήθηκε εάν έχει ενδείξεις ότι η τρόικα προτίθεται να αναθεωρήσει κάποιες θέσεις της για τα εργασιακά, στα οποία μέχρι στιγμής εμφανίζει άκαμπτη στάση. Ο υπουργός περιορίστηκε να απαντήσει: «Θα δούμε».

Λόγο μετά τις 7:30 αναχώρησαν από τη Βουλή για το υπουργείο Οικονομικών και οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας για το νέο γύρο συνομιλιών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η εντολή των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η Ελλάδα πρέπει πάρει τη δόση μέσα στο Νοέμβριο. «Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώενται ότι ο υπουργός Οικονομικών, που μετέβη από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα χρειάζεται έως τα μέσα Νοεμβρίου τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλιώς «θα πεθάνει ασφυξία».

«Αν ανοίξετε σήμερα τα διεθνή δίκτυα θα δείτε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια, άρα τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα θέλουν και άλλοι, γι’ αυτό πρέπει να βιαστούμε. Χρειαζόμαστε τη δόση τώρα αλλιώς θα πεθάνουμε από ασφυξία» είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Με την επιμήκυνση τα μέτρα για τη διετία 2013 – 2014 θα είναι 13,5 δισ. ευρώ, χωρίς την επιμήκυνση θα είναι 18,5 δισ. ευρώ. Δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως πρέπει» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τα σημεία τριβής

Με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το απόγευμα, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την ερμηνεία των εκπροσώπων των δανειστών στη διατύπωση «with a statutory minimum wage», που περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου.

Η τρόικα υποστηρίζει ότι το «a» είναι αριθμητικό και αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ακόμα, ότι η πλήρης κατάργηση των ωριμάνσεων απειλεί με κατάρρευση τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με βάση τον κατώτερο μισθό.

Το υπουργείο αντιτίθεται επιπλέον σε κάθε αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εν ενεργεία εργαζομένους. «Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατ’ αρχήν κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, η ελληνική πλευρά προτείνει:

  • Για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια εργασιακό βίο να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 12 βασικούς μισθούς.
  • Για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 16 χρόνια να υπάρχει κάποια κλιμάκωση του ποσού της αποζημίωσης, όχι στο ύψος των 24 μισθών, που ίσχυε έως σήμερα αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από 12 μισθούς.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει, τέλος, και την πρόταση των δανειστών για την καταβολή «μπόνους» σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν εργασιακό βίο μεγαλύτερο των 20 χρόνων ή έχουν απολυθεί αλλά δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης. Για τις περιπτώσεις αυτές η τρόικα προτείνει το ποσό που θα καταβάλλεται να ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό, να μην ξεπερνά δηλαδή τα 3.500 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024