Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόρος σε σπίτια, γραφεία, οικόπεδα, χωράφια από το 2013

Φόρος σε σπίτια, γραφεία, οικόπεδα, χωράφια από το 2013

Το χαράτσι της ΔΕΗ φεύγει, ο ενιαίος φόρος για κάθε είδους ακίνητο έρχεται. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, από το 2013 θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, χωραφιών και οικοπέδων εντός κι εκτός σχεδίου πόλης. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν μόνο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με όριο στρεμμάτων. Η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράττει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο. 

Το χαράτσι της ΔΕΗ φεύγει, ο ενιαίος φόρος για κάθε είδους ακίνητο έρχεται. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, από το 2013 θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, χωραφιών και οικοπέδων εντός κι εκτός σχεδίου πόλης.Η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράττει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.

Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου (από 200.000 ευρώ σήμερα που είναι για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).

Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκειται σε φόρο βάσει των συντελεστών.

Όσον αφορά στους αγρότες, ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν από το νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους, τελικά οι νέες προτάσεις που φαίνεται πως θα υιοθετηθούν κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετικής κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην
αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά να επεκταθεί ο
αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια αν και η τρόικα
πιέζει να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των
ακινήτων κατ’ επιταγή του Μνημονίου.

Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024