Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταθεροποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Σεπτέμβριο

Σταθεροποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Σεπτέμβριο

Αμετάβλητος στις 76,1 μονάδες παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, καθώς, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, βελτιώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες. Ωστόσο, το κλίμα συνεχίζει να επιδεινώνεται στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ έντονη είναι και η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αμετάβλητος στις 76,1 μονάδες παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, καθώς, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, βελτιώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες,

Ωστόσο, το κλίμα συνεχίζει να επιδεινώνεται στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ έντονη είναι και η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η σταθεροποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών είναι βέβαια θετικό στοιχείο το οποίο, αν συνεχιστεί, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για επενδυτικές αποφάσεις, επισημαίνει το ΙΟΒΕ και προσθέτει ότι από την άλλη πλευρά, η πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και αισθητή, ήταν αναμενόμενη και ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι πολίτες δέχονται επί τουλάχιστον 2 μήνες αλλεπάλληλα, πολλές φορές αντιφατικά μεταξύ τους, μηνύματα για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων.

Είναι προφανές ότι η οριστικοποίηση αυτών των μέτρων -με τους καλύτερους δυνατούς όρους- πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να αφιερωθεί ο απαραίτητος χρόνος στην προσπάθεια αντιστάθμισης των υφεσιακών επιπτώσεών τους, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικά:

1) Στη βιομηχανία, σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα όμως αντίθετα να κλιμακώνονται.

2) Στις τπηρεσίες, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται αισθητά, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν μικρή άνοδο.

3) Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.

4) Στις κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι έντονα αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.

5) Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, περισσότερο οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και λιγότερο οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε ελαφρώς λιγότερο αρνητικά επίπεδα.

Τέλος, η άμβλυνση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας τον Ιούλιο έδωσε τη θέση της σε νέα, έντονη επιδείνωση τον Σεπτέμβριο.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο -και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με τον Ιούλιο και στις δύο ζώνες- κατά 0,9 μονάδες στην ΕΕ, φθάνοντας στις 86,1 μονάδες και κατά 1,1 μονάδες στην Ευρωζώνη, στις 85 μονάδες, απέχοντας σημαντικά από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Και στις δύο ζώνες, η νέα επιδείνωση του κλίματος εκπορεύεται από την πτώση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, το Λιανικό Εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024