Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σύννεφα» πάνω από το πρόγραμμα «Ήλιος» για τα φωτοβολταϊκά

«Σύννεφα» πάνω από το πρόγραμμα «Ήλιος» για τα φωτοβολταϊκά

Σε... πιλοτικό πρόγραμμα «υποβιβάζεται» το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Ήλιος» για την εξαγωγή ελληνικής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αιτία της «συρρίκνωσης» του έργου είναι μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως ο καθορισμός τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, η δυνατότητα μεταφοράς της στο εξωτερικό και η χρηματοδότηση των δικτύων.

Σε… πιλοτικό πρόγραμμα «υποβιβάζεται» το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Ήλιος» για την εξαγωγή ελληνικής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο που ήταν έμπνευση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Γ.Παπακωνσταντίνου, έχει φτάσει, όπως αναφέρουν Τα Νέα, να διαφημίζεται ως έργο που θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη και στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου εκτιμούσε ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δημιουργούνταν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, από έργο δυναμικότητας 10.000 MW έγινε ένα έργο πολύ μικρότερης κλίμακας κάτω των 500 MW.

Αιτία της «συρρίκνωσης» του σχεδίου είναι τα πολλά ανοικτά και δυσεπίλυτα θέματα που συνεχίζουν να υπάρχουν: από τον καθορισμό της τιμής πώλησης στη Γερμανία ή αλλού της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, μέχρι τη δυνατότητα μεταφοράς της στο εξωτερικό και χρηματοδότησης των δικτύων.

Μέχρι το τέλος του έτους, οι σύμβουλοι του έργου (Εθνική Τράπεζα, Kantor, Guggenheim Partners) πρέπει να έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τη σχετική μελέτη, από την οποία και θα κριθεί αν το έργο είναι βιώσιμο ή όχι.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024