Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κενό» 2 δισ. έβγαλε η συνάντηση τρόικας-Στουρνάρα

«Κενό» 2 δισ. έβγαλε η συνάντηση τρόικας-Στουρνάρα

Σε νέα φάση εισέχονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων μέτρων, που περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αυξήσεις φόρων. H συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας διήρκεσε 1,5 ώρα και από αυτήν προέκυψε η απόρριψη μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ. Όλα πλέον παραπέμπονται στη συνάντηση που έχει η τρόικα με τον Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα. Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού με μέτρα 7,8 δισ. για το 2013.

Σε νέα φάση εισέχονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων μέτρων, που περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αυξήσεις φόρων. H συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας διήρκεσε 1,5 ώρα.

Κατά την αποχώρησή του ο κ. Τόμσεν δεν έκανε κανένα σχόλιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται ότι απορρίπτει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Από τις 6 το απόγευμα η τρόικα συναντάται με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνολικά, το πακέτο των νέων μέτρων προβλέπει μειώσεις δαπανών ύψους 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015-2016), ανεβάζοντας το ύψος των περικοπών στα 11,418 δισ. ευρώ.

Έξω από το υπουργείο Οικονομικών ήταν μέλη των «Ανεξ. Ελλήνων» που αποδοκίμασαν τους επικεφαλής της τρόικας όταν έφθασαν στο υπουργείο, χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο επεισόδιο.

Το πακέτο των νέων μέτρων παραμένει ανοικτό για την τρόικα, καθώς έχουν επιφυλάξεις για τα προσδοκώμενα έσοδα από τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και ΟΤΑ, ενώ επιμένουν στην κατάργηση και των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο η δόση του δανείου να δοθεί τελικώς προς τα μέσα Νοεμβρίου, ίσως μετά το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Σκληρά μέτρα και στο φορολογικό

Ταυτόχρονα, από τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εκτιμάται θα προκύψει καθαρή αύξηση εσόδων της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει ποιες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εφέτος ή θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν το 2014.

Με τις προωθούμενες αλλαγές περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται στα καθαρά τους κέρδη με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η νέα κλίμακα για τους μισθωτούς που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελείται από τέσσερα κλιμάκια 10%, 18%, 25% και 35%, ενώ επιβαρύνσεις θα προκύψουν από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το επιπλέον αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για το ένα παιδί, των 4.000 ευρώ για τα δύο παιδιά και των 7.000 ευρώ για τα 3 παιδιά.

Παράλληλα, φέρεται να εξετάζει -μετά από πιέσεις της τρόικας- την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης, καθώς σύμφωνα με το θεώρημα εκείνων που προτείνουν το νέο αυτό φόρο οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε δικά τους σπίτια έχουν οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Η «ιδέα» βασίζεται σε έκθεση της Κομισιόν που θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση.

Έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης το 2013

Παράλληλα, το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, που προβλέπει ύφεση για έκτο συνεχόμενο έτος (περί το 4%) και έχει περικοπές ύψους 7,8 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters, στο προσχέδιο προβλέπεται ύφεση 3,8% – 4% το 2013 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονταιι μέτρα 7,8 δισ ευρώ περικοπών από το συνολικό πακέτο των νέων μέτρων, πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση

«Το αποτυχημένο θέατρο των τριών συναρχηγών οδηγεί τελικά σε αυτό που εξ αρχής είχαν δεσμευτεί στην τρόικα και αποκρύψει από τον ελληνικό λαό, στην πιο ακραία και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους δανειστές», τονίζεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις σημερινές συναντήσεις της τρόικας.

Οι επιπτώσεις και αυτού του μνημονιακού πακέτου «θα είναι τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία, αύξηση της ανεργίας, λουκέτα στις επιχειρήσεις, νέο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών» και προστίθεται ότι «θα ακολουθήσει κατά πόδας την πορεία των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου», καθώς η «ανατροπή της συνιστά μάχη ζωής ή θανάτου για την κοινωνία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024