Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ αναζητούνται πλέον για να κλείσει το πακέτο

Μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ αναζητούνται πλέον για να κλείσει το πακέτο

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Από τις συνολικές περικοπές, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, εκκρεμεί ακόμα η οριστικοποίηση μέτρων 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων. Η μείωση της «τρύπας» από τα 4 στα 2 δισ. ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η τρόικα αποδέχτηκε περικοπές δαπανών σε Υγεία, Άμυνα και ΟΤΑ τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση και που προηγουμένως δεν γινόταν αποδεκτές.

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν περί τα 25 στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του κλιμακίου των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των περικοπών, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, εκκρεμεί ακόμα η οριστικοποίηση μέτρων 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το πακέτο μέχρι την Κυριακή το αργότερο.

Η μείωση της «τρύπας» από τα 4 στα 2 δισ. ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η τρόικα αποδέχτηκε περικοπές δαπανών σε Υγεία, Άμυνα και ΟΤΑ τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση και που προηγουμένως δεν γινόταν αποδεκτές.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, στα 9,5 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί, δεν περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη.

Η νέα συνάντηση με την τρόικα έγινε καταρχάς στον 3ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, όπου παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό σύμβουλο του ΙΟΒΕ Νίκο Ζόνζηλο το μακροοικονομικό σενάριο της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μακροοικονομικό σενάριο που παρουσίασε ο κ. Ζόνζηλος προβλέπει ότι στην περίπτωση που οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα (εκτός οικοδομής) ανέλθουν έως το 2020 στα επίπεδα του 21% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα του 2007, θα προκύψει σωρευτικά αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% και το χρέος θα βρεθεί στο τέλος του 2020 κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σήμερα κινούνται κάτω από το επίπεδο του 9% του ΑΕΠ.

Η τρόικα δεν τοποθετήθηκε επί του μακροοικονομικού σεναρίου και θα το εξετάσει. Η συνάντηση συνεχίζεται πλέον στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Το χάσμα των 2 δισ. ευρώ επιβεβαιώνεται και από την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω δύο δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε στον «ΒΗΜΑ 99,5» ότι «επιβάλλεται να είναι το τελευταίο πακέτο των μέτρων […] Για λόγους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, αλλά πρωτίστως για λόγους κοινωνικούς, διότι δεν υπάρχει από πουθενά αλλού να κόψεις», ενώ ανέφερε ότι «είναι λογικό» να υπάρχουν αποκλίσεις από την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του άρθρου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέτρα θα συνοδευτεί από διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ο κ. Σαμαράς θα κάνει λόγο για «αναγκαιότητα» των μέτρων.

Στον κατάλογο των μέτρων εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη
  • Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ
  • Πλήρης κατάργηση 13ης – 14ης σύνταξης
  • Πλήρης κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο
  • Μείωση συντάξεων ΟΓΑ
  • Περικοπή ΕΚΑΣ
  • Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)
  • Αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη
  • Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
  • Νέου τύπου εφεδρεία
  • Μείωση αναπηρικών επιδομάτων
  • Περικοπή σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων
  • Κόβεται το ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
  • Μαχαίρι στα εποχικά/ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.)
  • Μείωση επιδομάτων νεφροπαθών
  • Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα
  • Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων
  • Περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων
  • Αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών (ΟΓΑ)
  • Περιορισμός των φοροαπαλλαγών (εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια)

Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα θα ληφθούν στις δυο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη και την Κυριακή.

Η σύσκεψη της Πέμπτης θα γίνει στις 13:00, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, πιθανότατα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα μεταβεί στην Ρώμη είτε την Πέμπτη το απόγευμα είτε την Παρασκευή το πρωί για να συναντήσει τον Μάριο Μόντι και να έχει συνομιλίες και με άλλους Χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς όπως της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ουγγαρίας.

Θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου και αφού θα έχει συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο πριν οι πολιτικοί αρχηγοί συναντηθούν εκ νέου την Κυριακή, με τον Γιάννη Στουρνάρα να συνεχίζει στο μεταξύ τις επαφές με την τρόικα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024