Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πάγο» βάζει η Γερμανία σε συμφωνία επί της τραπεζικής ένωσης εντός του 2012

«Πάγο» βάζει η Γερμανία σε συμφωνία επί της τραπεζικής ένωσης εντός του 2012

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές κατόπιν της άτυπης συνεδρίασης του Ecofin στη Λευκωσία ότι δεν αναμένει συμφωνία για το μηχανισμό κοινής τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη εντός του 2012, βάζοντας «πάγο» στη σχετική πρόταση των Βρυξελλών και του αρμόδιου για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ. Πιο διαλλακτικός, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι δεν είναι ανυπέρβλητες οι διαφορές των θέσεων που υπάρχουν ως προς την πρόταση της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές κατόπιν της άτυπης συνεδρίασης του Ecofin στη Λευκωσία ότι δεν αναμένει συμφωνία για το μηχανισμό κοινής τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη εντός του 2012, βάζοντας «πάγο» στη σχετική πρόταση των Βρυξελλών και του αρμόδιου για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

Πιο διαλλακτικός, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε από την πλευρά του ότι δεν είναι ανυπέρβλητες οι διαφορές των θέσεων που υπάρχουν ως προς την πρόταση της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση.

«Έχουμε τη δήλωση των αρχηγών των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μια αναγκαιότητα, αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Σάββατο.

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ο Σόιμπλε σημείωσε, επίσης, ότι κάθε χώρα στην οποία θα υπάρχουν προβληματικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένα πρόγραμμα προσαρμογής μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Και στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι δεν είναι χρήσιμο να ορίσει προθεσμία για την εποπτεία των τραπεζών, αν δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι δεν είναι ανυπέρβλητες οι διαφορές των θέσεων που υπάρχουν όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά θέσεων Γαλλίας και Γερμανίας, είπε ότι αν δεν υπάρξει γαλλο-γερμανική σύγκλιση απόψεων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθεια να βρεθούν οι συγκλίσεις και να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε επίσης ότι η τραπεζική ένωση δεν είναι κάτι το απομονωμένο, αλλά συνδέεται και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) και τις εγγυήσεις καταθέσεων.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ είχε παρουσιάσει νωρίτερα, κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών, τη θέση των Βρυξελλών για υιοθέτηση πρότασης για την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη έως το τέλος του 2012, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2013.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι θα ήταν καλό να υιοθετηθεί η πρόταση έως το τέλος του έτους, να αρχίσει να εφαρμόζεται μερικώς το 2013 και σε όλες τις τράπεζες, συνολικά 6.000, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έως το τέλος του 2014.

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Πάντως, ο Μισέλ Μπαρνιέ παραδέχθηκε την ύπαρξη διαφωνιών, τις οποίες χαρακτήρισε αναμενόμενες και επισήμανε ότι ο στόχος της τραπεζικής ένωσης τέθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

«Γνωρίζω ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά είναι ρεαλιστικό. Ο χρόνος πιέζει και η συζήτηση, είναι πολύπλοκη» σχολίασε ο κοινοτικός επίτροπος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάντσιο υποστήριξε τις προτάσεις της Κομισιόν για τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας, λέγοντας ότι αυτές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, που προήδρευσε της συνόδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αποτέλεσμα των συζητήσεων και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη θέσπιση μιας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατόν.

Ομάδα εργασίας για το μηχανισμό εποπτείας

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων στην Κύπρο (ΚΟΡΕΠΕΡ), όπου πραγματοποίηθηκε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αποφάσισε τη σύσταση ad hoc ομάδας εργασίας, υπό την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας τραπεζών στην Ευρωζώνη και να διαπραγματευτεί ενδεχόμενους συμβιβασμούς, με στόχο την έγκριση των προτάσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόσωπο που θα προεδρεύει της ομάδας εργασίας από την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ θα επιλεγεί από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ειδική ομάδα εργασίας θα υποβάλει σχετική έκθεση στην ΚΟΡΕΠΕΡ για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι την έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν.

Η ΚΟΡΕΠΕΡ θα είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτάσεις, οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο της συναπόφασης.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να απαρτίζεται από ανώτερους υπαλλήλους όλων των κρατών μελών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο και των προπαρασκευαστικών οργάνων του.

Η ακριβής σύνθεση της κάθε αντιπροσωπείας αφήνεται στο αντίστοιχο κράτος μέλος.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να προσκληθεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις της ομάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024