Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξαιρετικά απαισιόδοξες, αλλά και λανθασμένες οι εκτιμήσεις της τρόικας, λέει η Alpha

Εξαιρετικά απαισιόδοξες, αλλά και λανθασμένες οι εκτιμήσεις της τρόικας, λέει η Alpha

Εξαιρετικά απαισιόδοξες, αλλά και λανθασμένες -και αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο αφού υποεκτίμηση της απόδοσης των μέτρων συνεπάγεται νέες απαιτήσεις για πιο επώδυνες περικοπές- κρίνουν τις εκτιμήσεις της τρόικας οι αναλυτές της Alpha Bank. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο αποδεικνύουν ότι η τρόικα είχε υποεκτιμήσει σημαντικά τα έσοδα γενικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό η Alpha εκτιμά ότι τα μέτρα που απαιτούνται μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που ζητά η τρόικα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζουν, κάθε καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας θέτει ουσιαστικά εμπόδια στην ανάκαμψη, ενώ καλούν και την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την ζημιογόνο πολιτική» των μη απολύσεων στο Δημόσιο.

Εξαιρετικά απαισιόδοξες, αλλά και λανθασμένες -και αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο αφού μια υποεκτίμηση της απόδοσης των μέτρων συνεπάγεται νέες απαιτήσεις των τροϊκανών για ακόμη πιο επώδυνες περικοπές- κρίνουν τις εκτιμήσεις της τρόικας οι αναλυτές της Alpha Bank.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο αποδεικνύουν ότι η τρόικα είχε υποεκτιμήσει σημαντικά τα έσοδα γενικής κυβέρνησης. Το ίδιο συνέβη προσθέτουν και με τις εκτιμήσεις για τη μείωση των πρωτογενών δαπανών.

Το 2013 υπολογίζουν οι αναλυτές θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας. Επιπλέον, σύμφωνα με την Alpha, το 2013 θα εισπραχθούν σημαντικά έσοδα από μέτρα που ελήφθησαν εφέτος.

Στο πλαίσιο αυτό η Alpha εκτιμά ότι τα μέτρα που απαιτούνται μπορεί να είναι λιγότερα από εκείνα που στηρίζονται στις εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τονίζουν οι αναλυτές, κάθε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα θέτει ουσιαστικά εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ καλούν και την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την ζημιογόνο πολιτική ότι δεν θα απολυθεί κανείς στο δημόσιο τομέα».

Λάθη στις εκτιμήσεις της τρόικας

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank,στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που απαιτούνται για τη δημιουργία των αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης το 2013 και το 2014 μπορεί να είναι ίσως λιγότερα από εκείνα που στηρίζονται στις εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικας.

Ενδεικτικά τονίζει, πως η τρόικα εκτιμούσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης το 2012 δεν θα υπερβούν τα 86 δισ. ευρώ και ότι θα είναι μειωμένα κατά 2,4% έναντι του 2011.

Αυτό θα συνέβαινε, σύμφωνα με την τρόικα, παρά τα εξαιρετικά επώδυνα και ευρείας βάσης μέτρα αύξησης των εσόδων που ελήφθησαν κατά το τρέχον έτος και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής.

Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 δείχνουν ότι η τρόικα έχει υποεκτιμήσει σημαντικά τα έσοδα γενικής κυβέρνησης, προσθέτουν.

Τα έσοδα αυτά ήταν αυξημένα κατά 0,6% στο επτάμηνο του 2012 και αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 1,5% στο σύνολο του έτους. Αν συμβεί αυτό, τότε τα έσοδα θα ανέλθουν στα 89 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι κατά 3 δισ. ευρώ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Η τρόικα προέβλεπε, τον Φεβρουάριο, μείωσή τους κατά -,1% το 2012, ωστόσο, η πτώση τους στο επτάμηνο διαμορφώθηκε στο 8,1% και αναμένεται στο σύνολο του έτους να διαμορφωθεί στο 7%.

Επομένως, το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας, εκτιμούν οι αναλυτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Alpha, το 2013 θα εισπραχθούν σημαντικά έσοδα από μέτρα που ελήφθησαν εφέτος και, επίσης, το 2013 και το 2014 θα είναι το έτη ωρίμανσης σημαντικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, το μόνο που απομένει είναι η δρομολόγηση μέτρων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο, που θα διευκολυνθεί σημαντικά από την έγκαιρη ολοκλήρωση της επικείμενης έκθεσης της τρόικας και την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της τράπεζας, να εγκαταλείψει «την ζημιογόνο πολιτική ότι δεν θα απολυθεί κανείς στο δημόσιο τομέα», καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αν δεν απολυθεί κανείς τότε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τόσο πολύ που πολλοί εργαζόμενοι θα τον εγκαταλείψουν μόνοι τους».

Η διαφορά είναι ότι, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα απολυθούν όσοι είναι υπεράριθμοι, στη δεύτερη περίπτωση θα φύγουν οι καλύτεροι, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha.

Κοστίζει ακριβά στην οικονομία η μη συμφωνία

Την άποψη ότι κάθε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα θέτει ουσιαστικά εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας, εκφράζει επίσης η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και τονίζει την ανάγκη να οριστικοποιηθούν άμεσα οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για τη λήψη των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, το μόνο βέβαιο στην τρέχουσα περίοδο είναι ότι η κάθε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα για τα όποια νέα μέτρα από το 2013, στην ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και στην αποκατάσταση συνθηκών ικανοποιητικής χρηματοδότησης της οικονομίας θέτουν ουσιαστικά εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας που είναι σήμερα το κύριο ζητούμενο.

Επιπλέον, η Alpha θεωρεί πως θέτουν εμπόδια στην ίδια την δημοσιονομική προσαρμογή και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ήδη προωθείται δυναμικά από την νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024