Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με μεγάλη αποκρατικοποίηση επιδιώκεται να εξασφαλιστεί το «ΟΚ» της τρόικας

Με μεγάλη αποκρατικοποίηση επιδιώκεται να εξασφαλιστεί το «ΟΚ» της τρόικας

Σε μια μεγάλη αποκρατικοποίηση εντός φθινοπώρου στοχεύει η Ελλάδα, ώστε να «καλοπιάσει» την τρόικα και να εξασφαλίσει την επόμενη δόση ύψους 31 δισ., παρά τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. «Το κλίμα έχει αλλάξει ως προς τις προθέσεις μας, αλλά οι εταίροι δεν έχουν πεισθεί για τις πράξεις μας» σημειώνουν στο Reuters αξιωματούχοι. Το παράδοξο πάντως είναι ότι αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αυξάνονται όσοι αναγνωρίζουν ότι ούτε τα νέα μέτρα μπορούν να «σώσουν» την Ελλάδα, με αναλυτές να προεξοφλούν ότι το μέλλον της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις των εταίρων.

Σε μια μεγάλη αποκρατικοποίηση (πχ του ΟΠΑΠ) μέσα στο φθινόπωρο στοχεύει η Ελλάδα, ώστε να καλοπιάσει την τρόικα πείθοντάς την ότι παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του μνημονίου και να εξασφαλίσει τη συνέχεια της λήψης των δόσεων του δανείου, παρά την μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν, κατά τους ειδικούς, και οι αποφάσεις για δέσμευση περιουσιών 121 φοροφυγάδων και αυστηροποίηση των φορολογικών ελέγχων.

Όπως σημειώνουν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφαίνεται μια αλλαγή του κλίματος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά ακόμη οι εταίροι «δεν έχουν πεισθεί για τις πράξεις μας».

Το παράδοξο πάντως είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν και συζητούνται τη στιγμή που συνεχώς αυξάνονται όσοι αναγνωρίζουν ότι ούτε να νέα επώδυνα μέτρα μπορούν να εγγυηθούν την εξυγίανση πόσο μάλλον την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το μνημόνιο θα καταρρεύσει και το μέλλον της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις των εταίρων και τη διαχείριση τους φόβου τους σε ό,τι αφορά τυχόν φαινόμενα ντόμινο εντός Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), που καταφθάνουν στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής, θα αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας, ώστε να αποφασίσουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 31 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει και το Reuters, προσπαθεί να προσδιορίσει περισσότερες περικοπές, ύψους 12 δισ. ευρώ, για την διετία 2013-14, ώστε να πείσει τους ελεγκτές, ενώ μέσα στην εβδομάδα έσπευσε να ανακοινώσει ότι έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι η χώρα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια αποκρατικοποίηση για να αλλάξει το κλίμα.

«Έχει χαθεί χρόνος και μείναμε πίσω σε πολλά, εν μέρει λόγω των διπλών εκλογών» είπε στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία.

«Ελπίζουμε να έχουμε μια επιτυχία σύντομα αυτό το Φθινόπωρο, μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στο εξωτερικό και να αλλάξει το κλίμα» είπε υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε αυτή να είναι ο ΟΠΑΠ.

Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εμφανίζονται ολοένα και πιο απρόθυμοι να συνεχίσουν να την χρηματοδοτούν μετά τις επανειλημμένες καθυστερήσεις που παρουσιάζει η χώρα στην εκπλήρωση των στόχων της.

Βεβαίως χαιρέτισαν την μετεκλογική μεταστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την ανάδειξή του σε υπέρμαχο της εφαρμογής του μνημονίου.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν εγκρίνει την παράταση του χρόνου προσαρμογής της χώρας στους στόχους του μνημονίου, αίτημα που έχει υποβάλει ο Σαμαράς στους Ευρωπαίους εταίρους.

«Το κλίμα έχει αλλάξει ως προς τις προθέσεις μας, αλλά οι εταίροι μας δεν έχουν πεισθεί για τις πράξεις μας», εξήγησε ο αξιωματούχος.

«Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν πιο γρήγορα» πρόσθεσε.

Καθοριστική δοκιμασία

Εκτός από το διορισμό νέων επικεφαλής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει καμία σημαντική πρόοδο σε άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων ή η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

«Ο Σαμαράς θα πρέπει να συγκρουστεί με τους υποστηρικτές του, όπως δικηγόρους και φαρμακοποιούς, αυτή είναι η καθοριστική του δοκιμασία» είπε στο Reuters πηγή της τρόικας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Η προσαρμογή είναι τόσο δύσκολη γιατί βασίζεται στη φτώχεια και όχι στο να μειωθούν τα περιθώρια κερδοφορίας».

Το μνημόνιο θα… καταρρεύσει

Όσο σκληρά, όμως, και αν είναι αυτά τα μέτρα, αξιωματούχοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι δεν επαρκούν για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και να επιστρέψει η Αθήνα στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2015, τονίζει το Reuters.

Με την οικονομία να συρρικνώνεται φέτος με ρυθμό περίπου 7%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για συρρίκνωση 4,5%-5%, η Αθήνα προσβλέπει σε περικοπές περίπου 13,5 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές όμως αυτές αρκούν πλέον μόνο για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από τη μείωση των εσόδων από φόρους.

Το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα σημαίνει ότι οι δανειστές της χώρας ενδεχομένως να επιτρέψουν μια μικρή απόκλιση από το φετινό στόχο του ελλείμματος για 7,3%, είπαν αξιωματούχοι.

Παράλληλα, οι κίνδυνοι για την υπόλοιπη ευρωζώνη ίσως πείσουν τους εταίρους να κάνουν τα στραβά μάτια σε ορισμένες αστοχίες της Ελλάδας και να της δώσουν επαρκή οικονομική βοήθεια για να μην καταρρεύσει.

«Υποπτεύομαι ότι κάποιο αντίτιμο θα συμφωνηθεί στο τέλος αλλά αμφιβάλλω εάν θα εγγυάται τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ» είπε ο Μπεν Μέι από την Capital Economics.

«Θα είναι λίγο σαν το τρενάκι του τρόμου» πρόσθεσε.

Οι δανειστές αποδέσμευσαν ένα μέρος μόνο από τη δόση του Ιουνίου και η Αθήνα αναγκάστηκε να ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου (ΕΓΔ) προκειμένου να καλύψει την λήξη ομολόγου τον Αύγουστο -ένα είδος ενδιάμεσης χρηματοδότησης που ίσως χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον.

Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει εν τέλει, επισημαίνει το Reuters, να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, χρόνο ή αν θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να συμπαρασύρει την Ιταλία και την Ισπανία.

«Πιστεύω ότι στο τέλος αναπόφευκτα το μνημόνιο θα καταρρεύσει και δεν έχει καμία σημασία ποιος θα δώσει τη χαριστική βολή, η Ελλάδα ή οι εταίροι. Το θέμα είναι το πότε», είπε ο Μέι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024