Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθισμό... των κυβερνήσεων φοβάται η Bundesbank από μία παρέμβαση της ΕΚΤ

Εθισμό… των κυβερνήσεων φοβάται η Bundesbank από μία παρέμβαση της ΕΚΤ

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μίας δυναμικής παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αγορές ομολόγων επανέλαβε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, λέγοντας ότι παρόμοια σχέδια ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν... εθισμό στις κυβερνήσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει στηρίξει την πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να κάνει «τα πάντα για το ευρώ», εξέφρασε επίσης τη στήριξή της στον πρώην σύμβουλό της,  Βάιντμαν, για τα όσα προειδοποίησε.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μίας δυναμικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων επανέλαβε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, λέγοντας ότι παρόμοια σχέδια ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν… εθισμό στις κυβερνήσεις.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο ότι η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα μπορεί να γίνει εθιστική, όπως ένα φάρμακο», δηλώνει ο Βάιντμαν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε μία ακόμη ένδειξη του ρήγματος που υφίσταται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για το θέμα αυτό.

Παρά τη μεγάλη της επιρροή η Bundesbank, από μόνη της, δεν θα μπορούσε να σταματήσει τα σχέδια που προωθεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για μία «δραστική» παρέμβαση στις αγορές ομολόγων.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Βάιντμαν σημείωσε ότι «δεν πιστεύω καθόλου ότι είμαι ο μόνος που του προκαλεί πόνο στο στομάχι» αυτό το σχέδιο και προειδοποίησε εκ νέου ότι «δεν πρέπει να τεθεί η νομισματική πολιτική υπό την κυριαρχία της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Τέτοιου είδους πολιτική είναι για μένα πολύ κοντά στην κρατική χρηματοδότηση μέσω της εκτύπωσης χρήματος» τόνισε ο Βάιντμαν, συμπληρώνοντας ότι στις δημοκρατίες είναι τα κοινοβούλια και όχι οι κεντρικές τράπεζες, που πρέπει να αποφαίνονται για περίπλοκα συστήματα κινδύνων.

Ο πρόεδρος της Bundesbank χαρακτήρισε επίσης «ευαίσθητη» την αντίληψη ότι μπορούν να τεθούν όρια στα επιτόκια των ομολόγων, δεδομένου ότι το πρόγραμμα που φαίνεται να προωθεί ο Μάριο Ντράγκι έχει στόχο να εκτονώσει τις πιέσεις που υφίστανται η Ισπανία κι η Ιταλία λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού.

Οι λεπτομέρειες αυτών των σχεδίων δεν είναι γνωστές. Οι αγορές αναμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να αποκαλύψει τα σχέδιά του μετά από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει στηρίξει την πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να κάνει «τα πάντα για το ευρώ», εξέφρασε επίσης τη στήριξή της στον πρώην σύμβουλό της, Βάιντμαν, για τα όσα προειδοποίησε.

«Νομίζω ότι είναι καλό ότι ο Γιενς Βάιντμαν προειδοποιείτου πολιτικούς ξανά και ξανά» δήλωσε η Μέρκελ στο δίκτυο ARD. «Υποστηρίζω τον Γιενς Βάιντμαν και θεωρώ ότι είναι καλό ότι η Bundesbank έχει ισχυρή επιρροή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» συμπλήρωσε.

Πάντως, αντίθετα από τον Βάιντμαν, η Μέρκελ επεσήμανε ότι θεωρεί πως η ΕΚΤ δρα εντός του πλαισίου του ρόλου της για τη σταθερότητα των τιμών, υπονοώντας ότι οι προειδοποιήσεις της Bundesbank αφορούν περισσότερο στην υπενθύμιση των κινδύνων και στην αποτροπή αυτού που ο Βάιντμαν αποκάλεσε «εθισμό των κυβερνήσεων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024