Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως υποκατάστημά της, λέει ο Γιούνκερ

Η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως υποκατάστημά της, λέει ο Γιούνκερ

Ως «υποκατάστημά της» μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη η Γερμανία, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ασκώντας δριμεία κριτική σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος».

Ως «υποκατάστημά της» μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη η Γερμανία, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ασκεί δριμεία κριτική σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ανησυχία του για τις εθνικές αντιπαλότητες, οι οποίες «θεωρούνταν ξεχασμένες», αλλά απέχουν, όπως λέει, «μόλις εκατοστά από την επιφάνεια», ενώ δηλώνει την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ και της Κομισιόν να διατηρηθεί το ευρώ με όλες τις χώρες-μέλη του.

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται σε έντονο ύφος στη συνέντευξή του και επισημαίνει ότι «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».

Συνεχίζει δε υπογραμμίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης» και προειδοποιεί ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στην σωτηρία του κοινού νομίσματος, ενώ υπενθυμίζει ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει.

«Η Ελλάδα ακόμη οφείλει να παρουσιάσει αποτελέσματα», επισημαίνει και τονίζει ότι δεν επιθυμεί να υποτιμήσει το πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η Αθήνα.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι «θα ήταν αληθινά ευχάριστο να κληθούν στην Ελλάδα οι πραγματικά πλούσιοι να πληρώσουν» και συνεχίζει: «Δεν είναι δυνατόν οι μικρομεσαίοι και τα χαμηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται και οι πλούσιοι να κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους. Η φορολόγηση των πλουσίων θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας των απλών ανθρώπων».

«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup και εκτιμά ότι έχουμε φθάσει σε αποφασιστικό σημείο.

«Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της Νομισματικής ¨Ενωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται εν ανάγκη και για την αγορά ομόλογων των κρατών της Ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», δηλώνει κατηγορηματικά και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024