Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει, πρέπει και να μπορεί, λέει για τα εργασιακά η ΓΣΕΒΕΕ

Δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει, πρέπει και να μπορεί, λέει για τα εργασιακά η ΓΣΕΒΕΕ

«Δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει να δεχτεί τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά πρέπει και να μπορεί» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος. Κατά τη συνάντηση, η Ομοσπονδία έθεσε ως βάση του διαλόγου για τα εργασιακά τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν τη μείωση του 22% (751 ευρώ) με μια μείωση της τάξης του 5-6%. Ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους εγκαινιάστηκε με τη ΓΣΕΒΕΕ και θα συνεχιστεί με τις συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη (ΕΣΕΕ και ΣΕΒ) και την Τετάρτη (ΓΣΕΕ) ο αρμόδιος υπουργός.

Τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν τη μείωση του 22% (751 ευρώ) με μια μείωση της τάξης του 5-6% θέτει ως βάση στον κοινωνικό διάλογο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και να κάνουν προτάσεις, αλλά «δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει να δεχτεί τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά πρέπει και να μπορεί».

Ανέφερε επίσης ότι η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Εξάλλου, ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ Ν.Σκορίνης τόνισε ότι το σημαντικότερο αίτημα της Συνομοσπονδίας δεν είναι το θέμα των μισθών, αλλά η επαναφορά της δυνατότητας του υπουργού να επεκτείνει την ισχύ της κλαδικής σύμβασης σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο κύκλος διάλογου του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη, με τη συνάντηση του κ. Βρούτση με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με την ΓΣΕΕ.

Αναφερόμενος στον επικείμενο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε πως θεωρεί «το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συλλογική αυτονομία τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

Και πρόσθεσε πως «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων».

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ με επιστολή της στους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ καλεί σε διάλογο προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ειδικότερα, ζητά διάλογο, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ των κοινωνικών φορέων για σεβασμό της ΕΓΣΣΕ, διατήρηση του κατώτατου μισθού, προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Δείτε αναλυτικότερα τι επισημαίνει η ΓΣΕΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024