Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση των πιέσεων για την οικονομία στην ευρωζώνη βλέπει ο Μ.Ντράγκι

Ένταση των πιέσεων για την οικονομία στην ευρωζώνη βλέπει ο Μ.Ντράγκι

«Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη» είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, εξηγώντας την απόφαση της ευρωτράπεζας για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%. Οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα, πρόσθεσε. Επίσης χαιρέτισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, εκτιμώντας ότι οι ευρωμηχανισμοί επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων. Εξέφρασε δε την διάθεση της ΕΚΤ να συνεργαστεί με τους ευρωμηχανισμούς.

Ένταση των πιέσεων στις προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αδύναμη με έντονες αβεβαιότητες, μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας την «ομόφωνη απόφαση» του ΔΣ της ευρωτράπεζας για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%.

Η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ήταν ομόφωνη «και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα» τόνισε.

«Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη συμπεριλαμβανομένης της χώρας ή των χωρών που δεν είχαν τέτοια εμπειρία στο παρελθόν» σημείωσε.

Οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα, πρόσθεσε.

Ο Μ.Ντράγκι χαιρέτισε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκτιμώντας ότι οι ευρωμηχανισμοί επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων και της σημερινής κατάστασης της ευρωζώνης.

«Το EFSF και ο ESM επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων και των ενδεχομένων», δήλωσε ο Ντράγκι και σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν συζήτησε σήμερα για νέα έκτακτα μέτρα.

Άλλωστε σημείωσε ότι οι επιπτώσεις από τους έκτακτους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ (LTRO’s) θα χρειαστούν χρόνο για να φανούν.

Σε σχέση δε με τις αλλαγές στους τίτλους που κάνει αποδεκτούς ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας, σημείωσε ότι θα αλλάξουν εκ νέου, άλλά όχι σύντομα.

Εξέφρασε επίσης την διάθεση της ΕΚΤ να συνεργαστεί με τους ευρωμηχανισμούς, αντιμετωπίζοντας θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «όλα τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής (που λαμβάνει η ΕΚΤ) είναι πρόσκαιρα» και ότι η ΕΚΤ παραμένει σε πλήρη ικανότητα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας τιμών, δρώντας εγκαίρως και αποφασιστικά.

Στο βάθος… ανάκαμψη

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν σημαντικοί».

Πρόσθεσε πάντως ότι, «πέρα από το βραχυπρόθεσμο επίπεδο αναμένουμε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, αν και η ορμητικότητά της θα περιορίζεται από μια σειρά παράγοντες».

Ειδικότερα, οι εντάσεις σε ορισμένες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης και οι επιπτώσεις τους στις πιστωτικές συνθήκες, είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Την ίδια στιγμή, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μετριαστεί, ανέφερε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι με βάση τις τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2012 και οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν περιορισμένες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024