Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Από κοινού θα αντιμετωπίσουμε την κρίση» λένε Μόντι - Μέρκελ από τη Ρώμη

«Από κοινού θα αντιμετωπίσουμε την κρίση» λένε Μόντι – Μέρκελ από τη Ρώμη

Μήνυμα ενότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνης στέλνουν μετά τη συνάντησή τους στην ιταλική πρωτεύουσα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι: «Από κοινού θα υπερβούμε τις δυσκολίες» λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την Γερμανίδα καγκελάριο να αναγνωρίζει πως χωρίς ανάπτυξη στις χώρες που πλήττονται «η Γερμανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία της».  Ο Μόντι επανέλαβε πως η Ιταλία δεν χρειάζεται βοήθεια, ενώ η Μέρκελ σημείωσε πως τα νέα εργαλεία της Ευρωζώνης -δείχνοντας την αγορά ομολόγων- θα χρησιμοποιηθούν με αυστηρούς κανόνες.

Μήνυμα ενότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνης στέλνουν μετά τη συνάντησή τους στην ιταλική πρωτεύουσα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι: «Από κοινού θα υπερβούμε τις δυσκολίες» λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την Γερμανίδα καγκελάριο να αναγνωρίζει πως χωρίς ανάπτυξη στις χώρες που πλήττονται «η Γερμανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία της».

Ο Μόντι επανέλαβε πως η Ιταλία δεν χρειάζεται βοήθεια, ενώ η Μέρκελ σημείωσε πως τα νέα εργαλεία της Ευρωζώνης -δείχνοντας την αγορά ομολόγων- θα χρησιμοποιηθούν με αυστηρούς κανόνες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα με την οποία η Ιταλία εφαρμόζει μέτρα δημοσιονικής εξυγίανσης και τη βαρύτητα που δίνει η Ρώμη στη δημοσιονομική πειθαρχία. Στην ΕΕ, προσέθεσε, «θα πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για τον περιορισμό των δαπανών».

Αποτιμώντας θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Μόντι ανέφερε πως «η ιταλική κυβέρνηση και άλλοι εταίροι, ζήτησαν να μην είναι απόντα και μέτρα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά των μηχανισμό σταθεροποίησης των αγορών η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο το δημόσιο χρέος της και, σε αυτή την κατεύθυνση, φέτος η σχέση ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα είναι μόλις 2%».

«Για αυτό και η Ρώμη δεν θα καταθέσει αίτημα στήριξης» προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας πως η Ιταλία δεν χρειάζεται προσφυγή στους ευρωμηχανισμούς.

Και οι δύο ηγέτες στάθηκαν στο καλό κλίμα της συνάντησης: «Πάντα βρίσκω κοινό έδαφος με τον Μάριο» είπε ενδεικτικά η Γερμανίδα καγκελάριος, «πάντα ευχάριστες οι συναντήσεις με την Άνγκελα» ανταπέδωσε ο Μόντι. Την Μέρκελ συνόδευσαν επίσης στη Ρώμη κορυφαίοι Γερμανοί υπουργοί.

Μέρκελ: «Το συμφέρον όλων, συμφέρον της Γερμανίας»

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι και τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Ξέρουμε ότι αν οι γείτονές μας στην Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση, η Γερμανίδα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία της» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες» ανέφερε, λέγοντας πως με τον Ιταλό πρωθυπουργό «μιλήσαμε και για τις τόσες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για ανταλλαγή εμπειριών, για την αύξηση της απασχόλησης, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των υποδομών».

Σε σχέση με τον μηχανισμό ανάσχεσης της αύξησης των επιτοκίων, ηΜέρκελ σημείωσε ότι πιστεύει πως «είναι σημαντικό όσα αποφασίστηκαν να εφαρμοσθούν βάσει των μέτρων και κανόνων που ήδη ισχύουν. Με γνώμονα την ευθύνη και την αλληλεγγύη. Αυτό είναι το πιστεύωμας, η βάση μας».

«Πολλοί σας παρουσιάζουν ως την κακή της Ευρώπης, τι απαντάτε;», ρώτησε την γερμανίδα καγκελάριο μια ιταλίδα δημοσιογράφος, και εκείνη απάντησε έμμεσα: «όταν εκλέχθηκα καγκελάριος είχαμε 5 εκατομμύρια ανέργους. Τι κάναμε; Αυξήσαμε την συντάξιμη ηλικία και προχωρήσαμε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Δεν πρόκειται για λιτότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τις νέες γενεές και με την δράση μας, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 50% και πλέον».

«Προερχόμουν από την Ανατολική Γερμανία που πτώχευσε λόγω της ανεπάρκειας της οικονομίας της. Αυτό που μετρά είναι η παραγωγικότητα και η ικανότητα να πουλάς προϊόντα, διότι το κράτος δεν μπορεί να απασχολεί όλους, οι φόροι θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024