Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μην γυρίσετε την πλάτη στο ευρώ, προτρέπει τους Έλληνες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εν όψει εκλογών

Μην γυρίσετε την πλάτη στο ευρώ, προτρέπει τους Έλληνες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εν όψει εκλογών

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρισιμότερων εκλογών των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καλεί τους Έλληνες να μη στρέψουν την πλάτη στο ευρώ. Σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, προειδοποιεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές η ριζοσπαστική αριστερά τότε «θα είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις αυτής της νίκης για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση». Την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπασχ -στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ- διαμηνύει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα «τότε η ελληνική έξοδος απ' το ευρώ θα είναι, μόνον, θέμα χρόνου».

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρισιμότερων εκλογών των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καλεί τους Έλληνες να μη στρέψουν την πλάτη στο ευρώ. Σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί μάλιστα ότι «εάν κερδίσει αυτές τις (βουλευτικές) εκλογές η ριζοσπαστική αριστερά, κάτι που δεν αποκλείεται, τότε θα είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις αυτής της νίκης για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».

«Εμείς ως Eurogroup θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθε ελληνική κυβέρνηση. Μόνον να προειδοποιήσω τον καθένα μπορώ, να μην εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, επειδή τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η εσωτερική συνοχή της» επισημαίνει.

Προβλέπει, επίσης, ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ζώνη του ευρώ τότε για τη χώρα θα προκύψουν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και ζημιά για όλη τη νομισματική ένωση της Ευρώπης. «Αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν. Αυτά θα στείλουν ένα σήμα καταστροφής. Πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες» λέει.

«Τρίτες εκλογές δεν θα είναι η λύση» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέροντας ότι το Eurogroup περιμένει να διαβουλευθεί για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει προτείνει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που θα προέλθει απ’ τις εκλογές της Κυριακής.

Τέλος, επισημαίνει πως το βράδυ των εκλογών θα βρίσκεται σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπασχ,πρόεδρος της Επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων στη γερμανική Κάτω βουλή και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ- διαμηνύει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα «τότε η ελληνική έξοδος απ’ το ευρώ θα είναι, μόνον, θέμα χρόνου».

«Εάν η ριζοσπαστική αριστερά επιμείνει να δηλώνει ότι εύχεται να έχει τις βοήθειες από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης στο ακέραιο, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει τα ανταλλάγματα, τότε θα είναι θέμα χρόνου πριν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ» εκτιμά σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, που θα δημοσιευτεί την Κυριακή.

Αναφέρει, επίσης, πως η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις ώστε να ανήκει στην Ευρωζώνη.

«Στην Ελλάδα λείπει ο δυναμισμός της οικονομίας της, η ανταγωνιστικότητα, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Τα νέα δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα (από τους εταίρους της), δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιωδώς αυτά» λέει, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη «μέσα στις επόμενες βδομάδες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024