Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην κρίση των Ιρλανδών τίθεται το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ

Στην κρίση των Ιρλανδών τίθεται το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ

Μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, της «σιδηράς» δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη, καλούνται να επιλέξουν οι Ιρλανδοί: Η κυβέρνηση της -διασωθείσας- χώρας προειδοποιεί πως απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει πιθανή μελλοντική πρόσβαση στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM, ενώ το Sinn Fein υποστηρίζει πως ένα «όχι» θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση του Δουβλίνου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι κλίνουν (διστακτικά) προς την υπερψήφιση του Συμφώνου, αν και οι Ιρλανδοί έχουν... «προϊστορία» σε απόρριψη ευρωπαϊκών συνθηκών.

Μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, της «σιδηράς» δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη, καλούνται να επιλέξουν οι Ιρλανδοί: Η κυβέρνηση της -διασωθείσας- χώρας προειδοποιεί πως απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει πιθανή μελλοντική πρόσβαση στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM, ενώ το Sinn Fein υποστηρίζει πως ένα «όχι» θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση του Δουβλίνου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι κλίνουν (διστακτικά) προς την υπερψήφιση του Συμφώνου, αν και οι Ιρλανδοί έχουν… «προϊστορία» σε απόρριψη ευρωπαϊκών συνθηκών (το 2001 και το 2008). Έτσι, σημειώνει το Reuters, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα από τα δύο ενδεχόμενα.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή, η οποία αν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα θα ευνοήσει το «όχι». Οι κάλπες κλείνουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και η καταμέτρηση θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής.

Τα μέλη της ιρλανδικής κυβέρνησης ανήκουν στο στρατόπεδο του «ναι» -και έτσι, ένα «όχι» μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίδραση στην πολιτική λιτότητας του Δουβλίνου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντνα Κένι επισείει το κίνδυνο νέων πιέσεων στα ομόλογα της χώρας, η οποία ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ίμον Γκίλμορ προειδοποίησε επίσης πως δεν θα υπάρξει επαναληπτικό δημοψήφισμα (όπως στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας).

«Οι χώρες που θα κυρώσουν το Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM, όσες δεν το κυρώσουν θα μείνουν εκτός» είπε ξεκάθαρα ο Κένι, συμπληρώνοντας: «Η διαφορά μεταξύ 3% και 7%, 8% ή ακόμη και 9% είναι τεράστια» όσον αφορά το κόστος δανεισμού.

Από την άλλη πλευρά, το Sinn Fein έχει διαφορετική άποψη: Το κόμμα προτείνει καταψήφιση του Συμφώνου, λέγοντας πως η λιτότητα έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Απόρριψη του Συμφώνου από το Δουβλίνο, υποστηρίζει, θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ζητήσει καλύτερους όρους από την ΕΕ.

Ασχέτως πάντως της έκβασης του δημοψηφίσματος, το Sinn Fein μάλλον θα βγει κερδισμένο. Όντας το μοναδικό μεγάλο κόμμα που αντιδρά στο Σύμφωνο, έχει τις τελευταίες εβδομάδες την παρουσία του στην ιρλανδική δημόσια σφαίρα να ενισχύεται.

Εν τω μεταξύ, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, κάλεσε τους Ιρλανδούς να πουν «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μιλώντας στο BBC 4, ο Π.Κρούγκμαν είπε ότι η υιοθέτησή του από τους Ιρλανδούς θα ήταν λάθος, καθώς το Σύμφωνο ενισχύει στον μέγιστο βαθμό την πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η οποία -όπως είπε- είναι μια «βαθιά καταστροφική πολιτική που οδηγεί στη διάλυση της Ευρωζώνης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024